Haljiti: Nemoguće sprovesti peticiju na severu, gradonačelnici da podnesu ostavke

Džavit Haljiti
Izvor: Lajmi

Poslanik DPK Džavit Haljiti smatra da je sprovođenje peticije za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova nemoguće, i da, ukoliko kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da igra igre sa dugotrajnim posledicama, predsednici tih opština moraju da podnesu ostavke, prenosi Indeks onlajn.

Haljiti navodi da bi dogovor o novim izborima trebalo da bude sklopljen uz posredovanje EU, a da bi predstavnici građana na severu morali da se dogovore.

"Smatram da je potrebno izgraditi savetodavnu instituciju od strane vlade ili institucija kao što je Euleks ili Ambasada SAD, kako bi se razvila unutrašnja debata na severu", kazao je Haljiti.

Smatra da 20 odsto potpisa ne može da se postigne, jer Srbi na severu, bez mogućeg sporazuma o održavanju izbora, neće da je potpišu.

"Mislim da bi gradonačelnici svakako trebalo da smire situaciju. Zna se sa po koliko glasova su izabrani. Znam da oni imaju svoj ego i interese stranaka koje zastupaju, ali mislim i uveren sam da ta četiri predsednika treba zajedno da podnesu ostavke, bez obzira šta njihove stranke kažu", dodao je Haljiti.