Hapšenje i odvođenje političkih lidera u Hag uticaće na kosovsku politiku

Hag - Specijalni sud
Izvor: GazzetaExpress

Hapšenje Specijalnog suda na Kosovu protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, koji su od posleratnog perioda zauzimali važne funkcije u kosovskim institucijama, smatra se udarcem na kosovsku politiku, piše RTK.

Trojica kosovskih političara, uključujući bivšeg predsednika Hašima tačija, nalaze se u pritvoru u Hagu, dok na Kosovu njihove partijske kolege nastavljaju svoj rad.

Član rukovodstva DPK Betim Đoši rekao je za KosovaPress, da je odlazak šefa stranke Kadrija Veseljija u Hag veliki udarac za ovaj politički entitet.

"Lider DPK dugo je vodio stranku, ovo je udarac za stranku, ali radom i zalaganjem moći ćemo da popunimo ovu prazninu koja je stvorena kao rezultat ove okolnosti. Očekujemo da nam se pridruži u toj aktivnosti što je pre moguće, nakon završetka postupaka u Hagu“, kaže Đoši.

Samoopredeljenje je ostalo bez jedne od najaktivnijih osoba u stranci, šefa parlamentarne grupe, Redžepa Seljimija.

Zamenik predsednika Samoopredeljenja Besnik Bisljimi, u intervjuu datom za Kosovo Pres, kaže da događaji sa Specijalnim sudom mogu da oštete njihov rad u Pokretu, ali takođe imaju negativan uticaj na izbore.

"Oni mogu naškoditi našem radu iznutra, ali i utičući na izbore, ali naprotiv, način na koji je otišao Seljimi, na koji se predstavio na prvom ročištu, mislim da će pokazati samo još više posvećenosti.

Bisljimi kaže da građani koji su verovali Selimijevom glasanju dok je radio na terenu, sada imaju dodatni argument da podrže entitet u kojem je on bio. 

A prema politikologu Ramušu Tahiriju, hapšenja Specijalnih snaga imaće veliki uticaj na političku scenu na Kosovu.

"Hapšenja Specijalnog suda za više lidere političkih partija utiču na politički život na Kosovu, jer se oseća njihovo odsustvo i zato što je njihov uticaj bio veliki", kazao je on.