Haradinaj: EU nije sposobna da vodi dijalog, nema "mini Šengena" dok Srbija ne prizna Kosovo

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Lider ABK Ramuš Haradinaj rekao je da ekonomska unija među zemljama regiona, balkanski "mini Šengen", ne može da se uspostavi dok Srbija ne prizna Kosovo, prenosi Reporteri.

Haradinaj je naveo da će sa priznanjem biti uklonjenje prepreke za "mini Šengen".

"Kada se dogodi priznanje, uklanjaju se i prepreke za "mini Šengen". Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u nejednakoj poziciji u odnosu na druge zemlje u regionu, preokret bi trebalo da bude priznavanje Kosova, a zatim i mini Šengen", rekao je Haradinaj.

Po njegovim rečima, EU ne može da vodi dijalog, već to moraju biti SAD.

"Moramo pozvati Ameriku za sto u dijalogu, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, pet zemalja još nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo. Borelj iz Španije, Lajčak iz Slovačke. SAD nisu izrazile dilemu oko suvereniteta Kosova. Nama je u interesu da SAD budu za nama za stolom. Bajdena, kog lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje i uveravam vas da je idealno vreme da potražite pomoć SAD," dodao je Haradinaj.

PR
04. Jul 2021.
O sa mini Šengrnom i bez njega albanski projekat Kosove je propao. Nema države bez ekonomije a ekonomiju ne može da vodi mala država i slaba bez obrazovanja, teh ičke kulture. Albanija je od svog rađanja propala priča - zar je neko verovao da će Kosove biti nešto drugo?
Oni
04. Jul 2021.
Rp hahaha bravo albanija bravo republika Kosova
Lubarda
04. Jul 2021.
Nekad su Albanci učili i govorili srpski.Sada albanska djeca uče engleski umjesto srpskog.Nagradno pitanje glasi:ko je na dobitku?
Miodrag iz Peći
04. Jul 2021.
Hajde ne lupetaj. Ušao si u parlament piništenjem Bošnjačkih glasova i opet Srpska Lista ima više glasova od Alijanse 10 : 6 a tek ćemo videti na predstojećim lokalnim izborima gde će vas Srpska Lista pobediti sa 10 : 0!
Oni
04. Jul 2021.
Miodrag Peja hahaha
Moi
04. Jul 2021.
Bravo Ramushi