Haradinaj: Hoti da zatraži priznanje Kosova u Beloj kući

ramuš
Izvor: Facebook

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da na današnjem sastanku lidera stranaka sa premijerom Avdulahom Hotijem “nisu bila laka dva sata” i dodao da je od Hotija zahtevao da u Beloj kući zatraži priznanje Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

HAradinaj je potvrdio da nije bilo reči o kandidatu za predsednika Kosova.

"Sa Isom Mustafom, Avdulahom Hotijem i Fatmirom Ljimajem nismo razgovarali o pitanju izbora predsednika", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je izrazio zabrinutost jer dužina trajanja pregovora o konačnom sporazumu između Srbije i Kosova nije definisana.

"Današnji sastanak bio je priprema za sastanak 4. septembra. Nismo razgovarali o pitanju izbora predsednika. Razgovarali smo o procesu dijaloga u celini", rekao je Haradinaj u intervjuu za RTV Dukađini.

Istakao je da sastanak nije bio lak, ali da je bio iskren.

"Pokušao sam da razjasnim svoju analizu da je dijalog započet bez jasnoće vremenskog trajanja do epiloga, a i pitanja novih tema je dvosmisleno za Kosovo”, rekao je Haradinaj.

Naglasio je da Kosovo treba da istupi sa  zahtevom za priznanje od strane Srbije.

Haradinaj je uveren da se u Vašingtonu neće razgovarati samo o rešavanju problema ekonomske prirode.

"Ne verujem da će se u Beloj kući razgovarati samo o ekonomskim temama. U to sam siguran, ne verujem da će delegacije Srbije i Kosova tamo ići samo kako bi obnovile sporazum o železničkom ili vazdušnom saobraćaju ili nešto slično. Mislim da treba da se fokusirmo na sporazum o priznanju“, rekao je Haradinaj.

Zvaničnici sa Kosova i Srbije sastaće se u Beloj kući 4. septembra, navodi Gazeta Ekspres.