Haradinaj: Kurtijevu vladu treba smeniti, naša partija još nije izabrala kandidata za premijera

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Predsedavajući Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ova stranka još nije odlučila ko će biti kandidat za premijera ako budu održani novi izbori, prenosi Kljan Kosova.

Haradinaj je rekao da Kurtijevu vladu treba smeniti, ali ipak, prema njegovim rečima, važan je proces koji vodi do izbora, a ne datum, kako je izjavio predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići. 

"Nismo to još utvrdili, ali videćemo i javiti na vreme... Da, vlast mora da se smeni, važan je način na koji idemo na izbore. Slušam (predsednik DPK), Memlji Krasnići predlaže datume Kurtiju, prvo moramo da definišemo način na koji idemo na izbore. Datum prati proces, važan je koji proces nas vodi do izbora. Kurtijeva vlada mora biti smenjena. Dakle, pre nego što govorimo o datumu, moramo da razgovaramo o načinu na koji idemo na izbore“, naveo je Haradinaj.

Na pitanje da li će podržati predlog za raspuštanje skupštine ako budu pitani, on je rekao da imaju predlog za smenu Kurtijeve vlade, ali ako se ide direktno na raspuštanje skupštine, to je dnevni red premijera Kurtija. 

"Imamo predlog za smenu Vlade. Ako pređemo pravo na raspuštanje skupštine za koje su potrebne dve trećine, to je uglavnom Kurtijev dnevni red. Ono što DPK radi je ispunjavanje Kurtijevog zahteva ili imaju koaliciju sa Kurtijem kako da napreduju na izborima“, rekao je Haradinaj.

On je, između ostalog, komentarisao i članstvo Kosova u Savetu Evrope. Ističe da je način na koji je traženo od Kosova da preuzme dodatne obaveze drugačiji od dosadašnje prakse.

"Članstvo u Savetu Evrope je ušlo u završnu fazu, to je dug proces rada, ispravno je i zasluga Kosova da postane članica. Način na koji je od Kosova traženo da preuzme dodatne obaveze razlikuje se od dosadašnje prakse. Nažalost, u ovakvom načinu primanja obaveza koje smo sada dobili, da smo to dobili na vreme, sigurno bismo sada računali na više rezultata, kako članstvo u Nato, tako i kandidaturu za EU. Mi samo ispunjavamo obaveze i uslove za članstvo u Savetu Evrope kojih ima mnogo i biće teški za Kosovo... Onda postoji mogućnost novih uslova i zahteva, članstvo u Nato i kandidatura za EU”, rekao je Haradinaj.