Haradinaj: Nastavak dijaloga šteti Kosovu, ne vidim rezultate Kurtijeve posete SAD

Ramuš Haradinaj
Izvor: Print Screen

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da nastavak tehničkog dijaloga šteti Kosovu i da ne vidi rezultate posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Americi, prenosi Reporteri.

"Vreme je da se pređe na političku i diplomatsku ofanzivu u dijalogu sa Srbijom jer je ovakav pristup dijalogu pogrešan“, izjavio je Haradinaj uz napomenu da pregovori o registarskim tablicama samo štete Kosovu. 

Haradinaj, koji se upravo vratio iz posete SAD, kaže da ne vidi rezultate posete Aljbina Kurtija Americi.

"Uradio je pravu stvar, za Kosovo je veoma važno da ojača bezbednost, vladavinu prava, ekonomsku osnovu ali i prijateljstvo sa Amerikom, To nas približava NATO.  Ipak, ne vidim domete ove posete. Mogu da kažem da je Kurti kratkovid jer je zaustavio sve kapitalne investicije. Preduslov ekonomskom razvoju je izgradnja infrastrukture, a u toj oblasti ne vidim napredak", kaže Haradinaj.

Kosovo je prošle nedelje podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Haradinaj smatra da je ovaj potez načinjen u pravom trenutku, ističući posvećenost ovom procesu.

"Pravi je trenutak za prijavu sada kada Rusija više nije u Savetu Evrope i ne može da nas spreči. Čvrsto verujem u pomoć naših saveznika i partnera. Celo Kosovo i sve institucije su to postigli, to je rezultat kontinuiranog rada i ozbiljne posvećenosti" , naglasio je Haradinaj.