Haradinaj: Neće biti međusobnog priznanja u Vašingtonu, Mustafa da disciplinuje Hazirija

ramuš
Izvor: Facebook

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da je u postizanje priznavanja između Kosova i Srbije na sastanku u Vašingtonu teško poverovati, prenosi Gazeta Ekspres.

Haradinaj je u emisiji "Presing" na prištinskoj televiziji T7 istakao o čemu će se razgovarati na sastanku Kosova i Srbije u Beloj kući 4. septembra.

Kako je naveo, svi lideri vladajuće koalicije sastali su se i detaljno razgovarali o tome šta čeka kosovsku delegaciju na tom sastanku.

"Načelo teritorijalne nepovredivosti. O principu ustavnosti i Zajednici srpskih opština uopšte neće biti reči u Vašingtonu. Da se postigne priznanje, malo je teško poverovati. Ali, doći će do političkog napretka", ocenio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Bela kuća će zahtevati od Evropske unije veći napredak u dijalogu.

"Evropska unija se plaši da će Bela kuća insistirati na konačnom sporazumu, ali to neće biti postignuto. Biće velikog napretka u međusobnim odnosima. Razgovaraće se uglavnom o ekonomskim temama", dodao je Haradinaj. 

Haradinaj: Treba da znamo i da napustimo nešto ako zatreba, Hoti ima podršku ako ne krši Ustav Kosova
 
"Ima moju punu podršku. Bio sam srećan kada je Tači proglasio nezavisnost. Takođe, radovaću se i činjenici da nas Hoti oslobodi i obavi posao sa Srbijom. Ali, plašim se pogrešnih koraka… Ja se bojim pregovaračkih stolova. Bio sam u ratu, ali ovo je drugačije", naveo je Haradinaj.
 
Međutim, lider ABK je ukazao i u kojoj situaciji ne bi podržao kosovskog premijera.
 
"Naša delegacija bi trebalo da zna da ako upadne u takvu situaciju, treba da napusti pregovarački sto. Hoti neće imati moju podršku ako krši Ustav Kosova i dira granice", istakao je Haradinaj.

Lider ABK izjavio je da je nezadovoljan zbog načina na koji je lider DSK Isa Mustafa vodio dijalog sa Srbijom.
 
"Isa Mustafa treba da disciplinuje Ljutfija Hazirija koji otvara usta i govori o promeni granice. Sve vreme se izjašnjava o 17 sela, to su izjave koje su nepotrebne", naglasio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Hoti je pogrešio u načinu na koji se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

"Hoti je pogrešio u Briselu. Otišao je i odradio posao za Lajčaka. Čitav način tamo bio je pogrešan", ocenio je Haradinaj.

Lider ABK je takođe kritikovao imenovanje Skendera Hisenija za koordinatora dijaloga.

"Kada bih znao da ćemo ponovo imati tehnički dijalog i koordinatore pozvao bih Editu Tahiri. Bila je vrlo dobar pregovarač. Nema ništa loše u dogovorima koje je ona sklopila. Ali, to vreme je prošlo. Sada moramo da vodimo politički dijalog", poručio je Haradinaj.

 

Loni
31. Avgust 2020.
Tako rambo ti si koji diciplinuje sve nepriatelje bravo 👏 sad je momenat ta kazes tvoi rec
Mrki
01. Septembar 2020.
Loni i Nair... Malo vajde od vaseg ramboa morace se uciti plivati, kada Srbija i Rusa budu krenuli nece stati do Jadrana. Nazalost granice se uvek pisu krvljom.
Xheladin jusaj
02. Septembar 2020.
Haradinaj je u pravu,Kosovo deržava i deržava serbija treba razgovarati jer su dve deržave, ali ustav kosovske deržavu treba čuvati, mi možemo razumiti svaki bol serbiju, ali i serbija treba razumiti bol od susretsku Region, serbija oče puno, oče Republik kosova, Republik cernegore, Republik bosnu, pola hervatcko, i pola makedoniu, pa kad bi mogla do duše i pola bugarsko i još malo u rumunsku i još nije mu dosta čak i albaniju bi uzela, kad bi mogla jer nije mu dosta samo vojvodina, heee to je malo za serbiu to je mala zemla kako Vučič folira u kamerama kako je dobro naučio da priča i dase folira u svaki govor, misli on da mi smo tako naivni pa neznamo da on ne govori istinu, serbski narod je dobar narod, samo politika u serbiju je preverantna i to nije dobro, oni misli sa silum oružjom da plaši, oni neznaju da oružje ima sako deržava ne plašise niko više od toga, nije vreme za oružje, prošle su te vreme, sada treba svaki srečno u svoj kuči u svoj deržavu da živi serbija na svomu deržavu, Kosovo na svomu deržavu kosovki serbi na Kosovo sa poštovanje Kosovo deržavu u miru, albanci koj žive e serbiju derzavu postovanje prema svojoj deržavu, cernegore isto tako Bosnien isto tako,,i biče siguran mir, otvorite granitce medzusebe kao u Jugoslawien SFRJ svaki na svome narod slobodite sebe tako i živite gde očete, pustite lažnu historiju, jer historija zavadza narod, pozdrav od jusaj xheladin....
Aleksandar
03. Septembar 2020.
Tako je
Svaki dan je bolji i bolji
Nair
31. Avgust 2020.
Znas ti dobro nema mir sa serbima kad budes dobar serbia digni galvu jos jedan rat i da zavrsimo sve ajde rambo
Mijo
01. Septembar 2020.
Kakvo priznanje? Sta da se prizna? KOSOVO JE TE R.C ITORIJA SRBIJE I ko to NE P TV IZNA, MORACE DA BEZI SA KOSOVA! Sve lopovske I kriminalne rad he sa KLINTONOM, Bajdenom, Merkel ce biti PONISTENE a MNOGI POZATVARANI. Siptari ce USKORO SRUSI THG I KLINTONA U P TDD ISTINI! Verujte!
Enis
01. Septembar 2020.
Ne znas vise i dalje od tvog nosa. Spavaj spavaj pojeo Vuk Magarca