Haradinaj: Opasno ako Tačijev dekret bude proglašen neustavnim

Ramuš Haradinaj
Izvor: KTV, prt. sc.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da će njegova stranka prihvatiti svaku odluku donetu od strane Ustavnog suda Kosova o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija o mandataru za sastav nove vlade.

Haradinaj je rekao da niko ne bi trebalo da postupa protiv odluka Ustavnog suda.

“Da, prihvatamo svaku odluku suda. Ne zavisi od toga da li vam se sviđa ili ne. Možda ni nama ne bi išla u prilog ali ne možete da postupate protiv odluka Ustavnog suda”, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji DESKU na KTV.

Međutim, prema Haradinaju, koji je potpisao koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova, bilo bi opasno po kosovsku demokratiju ako se dekret proglasi neustavnim.

“Opasno je za demokratiju ako stvorimo standard da ako prvoplasirana stranka ne uspe da formira vladu, jer nema podršku skupštinske većine, da nema druge alternative već da moramo ići na izbore. Naša nova demokratija nema taj luksuz”, rekao je Haradinaj.

Teško je da prihvatimo takav standard da ako je ABK pobedila na izborima i iz jednog razloga nije u stanju da formira parlamentarnu većinu, ili to neće, da su jedino rešenje izbori, kazao je Haradinaj.

Haradinaj: Nema vraćanja takse

Prema rečima lidera ABK, taksa na srpsku robu neće biti ponovo uvedena od strane Hotijeve vlade. On je gostujući na KTV istakao da je ovo pitanje gotova stvar.

Prema Haradinaju, pitanje takse je rešeno i ona je ukinuta. “Taksa je ukinuta, nema vraćanja takse”, rekao je Haradinaj. Naveo je da mu na funkciji premijera nije bilo lako da donese odluku o taksama.

On je rekao i da je reciprocitet prema Srbiji već postojao i da Kurti ne treba to da uveličava kao čin.

“Ne dovodim u sumnju reciprocitet, to je legitimno i pravedno za Kosovo. Mislim da nije bilo potrebe da se ukida taksa da bi se nadoknadila sa reciprocitetom. Ne znam zašto je morao da mu da toliku težinu”, kazao je on.

Haradinaj je takođe govorio o vremenu pregovora.

“Našu spremnost za stolom Srbija je povremeno koristila da bi se ojačala na mnogim nivoima. U većini slučajeva Srbija je bila spretnija da ne sprovodi obaveze iz sporazuma ali i da ojača sebe u određenim pravcima”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj: Hotijeva vlada neće postati partner u graničnim eksperimentima

Ramuš Haradinaj je rekao da potencijalna Hotijeva vlada neće biti strana u eksperimentu sa granicama.

“Vladi je zagarantovano da neće postati partner za eksperimente granicama između Kosova i Srbije”, rekao je Haradinaj.

Od njega je zatražen komentar na stavove predsednika Kosova Hašima Tačija i da li vidi bilo kakvu opasnost od njih.

“Postoji stalna pretnja od određenih stavova. I ministar može izazvati probleme a kamoli predsednik”, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, sa izuzetkom Lutfija Hazirija Demokratski savez Kosova (DSK) je protiv promene granica.

“Na osnovu razgovora sa DSK, u svim razgovorima koje sam vodio, izuzev Luftija Hazirija, ova stranka je protiv igre sa granicama između Kosova i Srbije. Ako su oni protiv, ne vidim opasnost u samoj vladi. Opasnost ostaje predsednik a ne vlada”, ocenio je lider Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinaj: Amerika bi trebalo da vodi dijalog između Kosova i Srbije

Lider Alijanse za budućnost Kosova izjavio je večeras da bi SAD trebalo da vode dijalog između Kosova i Srbije.

Kazao je da Evropska unija nije vešta u tom procesu i da oni ne planiraju da ubrzaju integraciju Kosova u EU.

“Mislim da se EU ne pokazuje sposobnom za dijalog između Kosova i Srbije. Suviše su spori, ne žure. Ne planiraju da ubrzaju naše integracije u EU”, rekao je Haradinaj i naveo da niko nema obavezu da Srbiji da nešto u zamenu za međusobno priznavanje.

Dalje je dodao da je opasnost od razmene teritorija prošla. Kaže da pomicanje granica više nije opcija.

“Ne verujem da su granični prelazi opcija. Opasnost je u Dodikovoj republici. Ja sam protiv Dodikove republike, ali ne bismo trebali da se plašimo toga. Da bismo uklonili ovaj strah, moramo reći da je Kosovo za obostrano priznanje unutar postojećih granica”, poručio je Haradinaj.

Haradinaj je nadalje naglasio da su se dogovorili sa koalicionim partnerom DSK u vezi sa razgraničenjem.

"Što se tiče razgraničenja, dogovorili smo se da ćemo sprovesti obavezu koju smo dobili od Skupštine Kosova. Izveštaj državne komisije je takođe obavezan. DSK je to prihvatio i oni se slažu. Partneri su svesni korekcije u pravcu Kule i Čakora”, rekao je Haradinaj.