Haradinaj poručio Kurtiju: Neću doći na sastanak, prihvataš milostinju iz Srbije

ramuš
Izvor: Facebook

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj odbio je danas poziv premijera tehničke vlade Kosova i predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija koji je pozvao čelnike stranaka na okrugli sto o situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, uz ocenu da Kurti nije dobro upravljao situacijom.

"Vaši pozivi za koordinaciju i interakciju nakon jednostranih odluka koje su se pokazale štetnim i neuspešnim postali su ritual molitve za oproštenje i spas. To ste dokazali i kada ste ukinuli takse prema Srbiji bez ikakvog poštovanja ili vrednosti, bez uključivanja u to i jučerašnju donaciju od 1.000 srpskih testova u obliku milostinje, umanjujući sposobnost Kosova za legalno i blagovremeno snabdevanje, direktnom kupovinom ili donacijama iz prijateljskih zemalja “.

Haradinaj navodi da aktuelni premijer nije dobro upravljao pandemijskom situacijom, navodeći "ustavna kršenja za kretanje građana".

"Sve dok vaše pozivnice kasne u vezi sa razvojem situacije i nisu kvalifikovane institucionalnim i političkim legitimitetom, sa zadovoljstvom mogu da najavim da nikada neću učestvovati na takvim okruglim stolovima", napisao je Haradinaj.

On je Kurtija nazvao obmanjivačem i neozbiljnim, istovremeno naglašavajući da premijeru posle izglasavanja nepoverenja u parlamentu nedostaje legitimitet.

"Setitli ste se, nakon više od mesec i po dana, da pozovete na okrugli sto o pandemiji, sa institucionalnim akterima i predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, što je jasan dokaz da ste neozbiljni i antiinstitucionalni.

Štaviše, posle razrešenja sa više od 2/3 glasova poslanika Skupštine nemate potrebni legitimitet za odgovornost za koju tvrdite da uopšte obavljate“, naveo je Haradinaj.