Haradinaj Stubla i Cakaj: Zaustaviti brisanje prebivališta Albanaca u Preševu i okolini

Preševo
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla i njen kolega iz Albanije Gent Cakaj oglasili su se zajedničkom izjavom, kojom su zatražili da "srpske vlasti zaustave namerno brisanje prebivališta Albanaca u Preševu i okolini", prenosi Koha.

Prema njihovim rečima, "brisanje adresa Albanaca ne samo da stvara potpuno netačnu sliku demografskog sastava tih područja i broja Albanaca u Srbiji, već u osnovi krši njihova osnovna prava i slobode, uključujući pravo na glasanje".

"Ova praksa države sprovodi se na potpuno tendenciozan i proizvoljan način i predstavlja novi oblik ugnjetavanja Albanaca u Preševskoj dolini. Stoga, oštro osuđujemo ovu institucionalnu praksu i pozivamo srpske vlasti da odmah prekinu sistematski rad na pasivizaciji adresa Albanaca. Ova praksa države ne nanosi štetu samo pravima Albanaca u Preševskoj dolini, već predstavlja potpuno zanemarivanje demokratskih standarda uopšte", navodi se u dvoje ministara.

Haradinaj Stubla i Cakaj su pozvali međunarodne institucije, posebno Savetodavni komitet konvencije Saveta Evrope za zaštitu manjina i Visokog komesara OEBS za nacionalne manjine, da budno prate ovaj proces i spreče ga, jer, kako kažu, ima dugoročne posledice po Albance koji žive u Srbiji.

Naglasili su da Kosovo i Albanija ostaju posvećeni produbljivanju regionalne saradnje i duboko veruju u evropsku budućnost čitavog Zapadnog Balkana.

"Međutim, treba naglasiti da to, pre svega, znači uzajamno priznavanje, jednak tretman i puno poštovanje demokratskih standarda", kaže se u zajedničkoj izjavi Haradinaj Stuble i Cakaja.

Ja
23. Novembar 2020.
Zive i drugi narod tamo vekovima nije taj razlog neka medjunarodno pravo sve sto je od same od sebe uradjeno i illegalno isbrise nisu oni tamo jedine sto su vekovima zivele nije istina sto to teroristi rade!!!!
Ja
23. Novembar 2020.
Sve se mora brisati to je sve illegalno nemose tako !!!!