Haradinaj-Stubla: Ukoliko ne bude dogovora do aprila, Kosovo treba da tuži Srbiju za genocid

Meljiza Haradinaj-Stubla
Izvor: Koha ditore

Bivša ministarka spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da Kosovo, ukoliko ne bude postignut konačni sporazum sa Srbijom do aprila ove godine, treba da razmotri druge mogućnosti, prenosi Koha.

Haradinaj-Stubla je istakla da Kosovo ima dovoljno materijala da pokrene tužbu protiv Srbije za genocid.

"Nekoliko puta je rečeno da Kosovo treba da tuži Srbiju za genocid. Ne možemo da čekamo  četvrt veka. Ima dovoljno materijala. Moramo ponovo da razmislimo o našim strateškim ciljevima,  ako sva ova međunarodna mobilizacija od strane Kvinte ne uspe da približi strane, zašto ne razmotrimo naše opcije. Kosovo bi moglo sukcesivno da pristupi Konvenciji o genocidu, jer samo na taj način bi moglo da ostvari svoja prava u vezi onoga što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Haradinaj-Stubla.

Haradinaj-Stubla smatra da je sporazum o formiranju ZSO najštetniji za Kosovo, ali da je to međunarodna obaveza.

"Ipak, Kosovo treba da preuzme međunarodne obaveze, uključujući i deo gde je Srbija pristala na pravnu zaštitu sporazuma preko Ustavnog suda Kosova. Sada kada imamo nepovoljnu odluku Srbije, Srbija ne može da bira", rekla je Haradinaj-Stubla.

Haradinaj-Stubla istakla je da su sporazum o stvaranju ZSO, odluka o podeli Mitrovice na dve opštine i razgovori o razmeni teritorija, doveli Kosovo u poziciju u kojoj je danas u pogledu dijaloga.

"Kosovo je pogrešilo kada je ponovo otvorilo temu prava zajednica, uprkos tome što smo bili dobro usklađeni sa Ahtisarijevim planom. Kosovo nije moralo ništa više da daje. Razumem tadašnje okolnosti i kontroverzu, ali je krenulo pogrešnim putem. Odlukom o osnivanju opštine Severna Mitrovica, o podeli Mitrovice de fakto je stvorena etnička granica. Treća je tema lobiranja za razmenu teritorija. Ta tri momenta definisala su današnju nepovoljnu poziciju“, rekla je Haradinaj-Stubla.

Haradinaj-Stubla je naglasila da se bez Sjedinjenih Američkih Država ne može postići konačni dogovor i dodala da SAD žele konačni sporazum uz obostrano priznanje.