Harčenko: Nadam se da Srbija neće uvesti sankcije

Bocan Harčenko
Izvor: Twitter

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da se uvođenja sankcija Rusiji tumači kao neprijateljski korak, ali da ima čvrstu nadu da ih Beograd neće uvesti, prenosi RTV.

Кako je rekao u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine, sankcije nisu prijateljski korak, ali pritom ne govori o Srbiji, jer se za sada Srbija istrajno i dostojanstveno, na osnovu svog nacionalnog interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije, a nada se da će taj stav ostati, o čemu govore i izjave sa najvišeg nivoa u Beogradu.

Govoreći o glasanju Srbije u Ujedinjenim nacijama, kako prenosi Tanjug, Bocan Harčenko je rekao da Evropska unija i Vašington vrše pritiske i prete Srbiji i da korake koje je Srbija preduzela tumače kao posledicu tog pritiska.

Кako je rekao, s obzirom na bratske i strateške odnose sa Srbijom, Rusija razume kakav je pritisak na Beograd.

Upitan o gasu, Bocan Harčenko je rekao da je to jedna od najvažnijih tema, da su pripreme za pregovore o snabdevanju i ceni gasa u toku i da nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja sa kojom ima strateške odnose.

"Biće uzet u obzir prijateljski karakter da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i tržišni uslovi moraju biti uzeti u obzir", istakao je Bocan Harčenko.

Naglasio je da stav Rusije po pitanju Кosova neće biti promenjen, da Moskva smatra da je Кosovo presedan i da su Кrim, Donjeck i Lugansk različita pitanja od Кosova.