Harčenko: Zapadni partneri i SAD zatvaraju oči pred nastalom situacijom, odgovornost na institucijama u Prištini

Stefanović i Bocan Harčenko
Izvor: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Srbi treba da budu mirni, trudimo se da pronađemo rešenje i uzdržano ponašamo, jer razumemo da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji ne trebaju nikome, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje, prenosi Tanjug.

On je novinarima posle obilaska dela vojnih snaga u povišenoj borbenoj gotovosti u Raškoj i ka administrativnom prelazu Jarinje rekao i da Beograd neće dozvoliti pogrom nad Srbima, ali da je spreman da u svakom trenutku razgovara o deeskalaciji situacije.

"Iako ništa nismo štetno učinili niti bilo koga provocirali, poruka je da nećemo sedeti i gledati da neko s druge strane ubija i proteruje Srbe. Poruka je i ta da želimo stabilnost i mir u ovom regionu. Nama je to jedino bitno", istakao je Stefanović.

On je poručio da Srbija razmišlja o ekonomskom napretku i boljem životu svih građana i želi da takvom vrstom razgovora ceo region ide napred.

"Na žalost, iako smo to istakli i potpisali Briselski sporazum 2013. godine, radili na tome da dovedemo do normalnog života i za Srbe i za Albance, očigledno da Priština to ne želi", ocenio je Stefanović i ukazao da su na potezu međunarodna zajednica i EU kao garant Briselskog sporazuma.

On je rekao da je neophodno da se formira ZSO i omogući Srbima da žive normalno, a ne kao građani drugog ili trećeg reda koji svakoga dana strepe da li će nešto da im se desi.

“Posebno zabrinjava i situacija južno od Ibra i kakva je budućnost Srba, kao i nezabrinutost međunarodne zajednice za njihov položaj”, rekao je ministar.

On je istakao da nijedan pogrešan potez Beograd nije učinio sedam dana, a da su na samo nekoliko stotina metara iza njega ljudi sa oklopnim transporterima i dugim naoružanjem.

"Zašto", upitao je Stefanović dodajući da sva ta pitanja mogu da se reše za stolom u razgovorima, ali da je očigledno da su u Prištini nervozni razvojem događaja i da im ne ide kako su očekivali.

"Zato se okreću ekstremističkim merama i terorističkim aktivnostima", zaključio je Stefanović.

U poseti srpskim vojnim snagama bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na Kosovu.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", rekao je ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na kosovskim institucijama, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na Kosovu.

Ambasador Rusije je ukazao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju.

“Pri tom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano”, istakao je ruski zvaničnik.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupšitne svetske organizacije.

Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas deo srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon provokacija koje su izazvale jedinice Rosu, a koje se već sedam dana nalaze na severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP-a.