Hasani: Odložiti proces formiranja ZSO, pre toga - referendum

Nait Hasani
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ambasador Nait Hasani kaže da Kosovo treba da odloži proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom ističući da bi tom pitanju trebalo da se održi referendum jer, kako kaže, bez referenduma biće posledica koje će se kasnije osetiti, prenosi Dukađini.

"Kosovo može to da odloži kao proces. Ako ne može da se reši, bolje je da se odloži i da se pripreme okolnosti. Moramo održati referendum, bez referenduma pravimo štetu, a posledice ćemo osetiti kasnije", rekao je Hasani.

Napominje da trenutno ne postoji pravi program za dijalog iako je, kako kaže, Evropska unija zainteresovana za rešenje pre izlaska na izbore za Evropski parlament.

"Brisel je prilično zainteresovan zbog izbora u junu, tako da hoće da pokaže da je na Balkanu godinama uspevao da reši nerešenu situaciju, zato postoje pritisci. Evropska unija ima rat na svojim granicama i zainteresovani su da ne otvore još jedan rat u ostatku Evrope", dodao je Hasani.

Kako dodaje, umesto da raspravlja o svojim platformama, Kosovo debatuje o platformama EU i Srbije.

"Oni vode proces, ne mi. Mi raspravljamo o platformama EU i Srbije, umesto o našoj platformi. Izgubili smo korak sa vremenom, ali to ne znači da se to ne može postići", rekao je Hasani.