Hašim Tači ide u Hag u ponedeljak na poziv Tužilaštva

Hašim Tači
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je danas da će u ponedeljak otputovati u Hag po pozivu Specijalnog tužilaštva, nekoliko dana nakon što je ovo tužilaštvo protiv njega najavilo podizanje optužnice za ratni zločin.

Tači je saopštio da su u poslednje dve decenije mnogi pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova bili suočeni sa međunarodnom pravdom UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Euleksa i lokalnih sudova.

“Kosovo je, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem u rešavanju optužbi za ratne zločine. U poslednje dve godine, Specijalizovane komore su obavljale razgovor sa mnogim bivšim drugovima u zemlji i inostranstvu. Poštovani građani Republike Kosovo, dozvolite da podelim sa vama vest da ću u ponedeljak otputovati u Hag kao gost Specijalnog tužilaštva na razgovor”, naveo je Tači u objavi na Fejsbuku.

“Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i poverenje u institucije od suštinskog su značaja za Kosovo da ostvari svoju viziju članstva u NATO-u, EU i održavanju večnog prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama”, istakao je Tači.

Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.