Haziri: Kurti će poslati nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu pre ulaska u Savet Evrope

Ljutfi Haziri
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri uveren je da će premijer Aljbin Kurti uputiti Ustavnom sudu nacrt statuta Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savetu Evrope. Dodao je i da se rok za završetak dijaloga mora definisati, a kada je reč o neuspelom referendumu na severu, ističe da je to pokazatelj lojalnosti srpskih građana zvaničnom Beogradu.

Haziri je za Kosova pres rekao da će Kurti nacrt statuta ZSO poslati Ustavnom sudu pre majskog sastanka Komiteta ministara spoljnih poslova Saveta Evrope.

Prema njegovim rečima, slanje nacrta, koji su EU i SAD predložili, Ustavnom sudu u zamenu za članstvo u Savetu Evrope, najniža je pozicija koju je Kosovo moglo da postigne, jer su postojale i druge mogućnosti, poput ubrzanja puta ka članstvu u Nato.

Sa druge strane, kaže da će, ako Kurti ne pristane da pošalje nacrt Ustavnom sudu, Kosovo izgubiti priliku za članstvo u Savetu Evrope.

Navodi i da su međunarodni partneri Kosova izgubili su poverenje u Aljbina Kurtija, pa žele opipljive akcije za uspostavljanje ZSO.

Haziri takođe izražava zabrinutost da li Ustavni sud može da "očisti" nacrt statuta ZSO od elemenata koji su, po njegovom mišljenju, neustavni. 

Ustavni sud, dodao je, ne može da promeni strukturu nacrta statuta, ali može da promeni terminologiju i da insistira na usklađivanju sa duhom Ustava.

On je optužio Kurtija da je u Briselski dijalog uključio uredbu CBK koja zabranjuje upotrebu dinara, a da je to pitanje moglo da se reši unutar Kosova u partnerstvu sa međunarodnim saveznicima.

Govoreći o neuspelom referendumu na severu Kosova, Haziri je istakao da je bojkot Srba zabrinjavajući i zatražio od vlade plan za integraciju srpske zajednice na severu, naglašavajući potrebu da se uklone kaznene mere protiv Kosova.

Prema njegovim rečima, "nesmenjivanje" gradonačelnika na severu pokazuje lojalnost srpskih građana Kosova zvaničnom Beogradu.

Govoreći o dijalogu i mogućnostima da bivši slovenački predsednik Borut Pahor postane specijalni predstavnik EU za dijalog, potpredsednik DSK kaže da je u pitanju prijatelj Kosova koji može da sačini dobre predloge i plan za dijalog.

Haziri ističe da mora da se sačuva dnevni red i format dijaloga, dok smatra da je neophodno definisati rok za njegov završetak.