Haziri: Kurti izdao svoje ideale i pristalice

Ljutfi Haziri
Izvor: Reporteri

Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri istakao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti izdao svoje pristalice, Samoopredelje, kao i svoje ideale koje je imao dok je bio u opoziciji.

On je, reagujući na govor Kurtija koji je održao u Skupštini Kosova na sednici zakazanoj povodom izveštaja sa sastnka sa "velikom petorkom", na Fejsbuku naveo da je Kurti amnestirao predsednika Srbije Aleksandra Vučića od obaveze "de jure" priznanja.

"Iz skupštinske rasprave premijer Kurti je potvrdio da mu je važno Samoopredeljenje, a ne Kosovo. Zašto? Zato što je to izazvalo privremeni sporazum i amnestiralo Vučića od obaveze de jure priznanja Kosova, zahtevajući 'defakto' priznanje", naveo je Haziri.

Istakao je da se za DSK, defakto priznanje dogodilo 2. jula 1990. godine, te da posle toga može da usledi samo "de jure".

"Premijer Samoopredeljenja nije izdao EU, možda ni Evropu, ni Albance gde god da su. Kurti je izdao levičarske vernike Samoopredeljenja, izdao je sebe i vernike koji sebe nazivaju "hrabrima", koji su se, takođe, usudili da izdaju sebe, verujući da to rade DSK. U DSK su lojalisti i ostaju institucionalisti zauvek", rekao je Haziri.

Prema njegovim rečima Kurti je jedini koji je izdao svoje stavove i ideale, sledbenike i pratnere.

"Aljbin Kurti premijer, izdao je Aljbina Kurtija iz opozicije", zaključio je Haziri.

Osvrnuo se na Kurtijevu izjavu da je Vučić potpisao sporazum sa DSK i DPK, ali ne i sa njim, i naglasio da je Vučića na potpis obavezala tadašnja izaslanica EU za dijalog Frederika Mogerini, koja je, kako kaže, garantovala suverenitet i ustavni poredak Kosova.

Takođe, Haziri je optužio Kurtija i za nedostatak vizije, kao i stagnaciju na putu ka NATO.

Stići ćemo tamo sa vama ili bez vas", poručio je, između ostalog, Haziri.