Haziri: Očekivao sam drugačije vođstvo od Osmani, izgubljena godina u dijalogu sa Srbijom

LJutfi Haziri
Izvor: Reporteri

Sutra se navršava godinu dana od vanrednih izbora za Skupštinu Kosova 14. februara 2021. godine na kojima je Pokret Samoopredeljenje, kome se pridružila i "Gukso" lista Vjose Osmani, dobio većinu u Skupštini, a zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri smatra da je prva godina Kurtijeve vlade prošla u neodlučnosti, prenosi Kosovo pres.

"Puno oklevanja i neodlučnosti u rukovođenju i sprovođenju izvršnih dužnosti. Velika kolebanja u velikim procesima koje zemlja ima i koje ova vlast treba da gura napred. Naravno, bilo je više pokušaja kamufliranja i žaljenja na prošlost nego ozbiljnih pokušaja da se reše sistemski problemi. Sve što je bilo veliko očekivanje nije ostvareno, možda ljudi čekaju, ali će faza očaja početi vrlo brzo i biće veoma velika", rekao je Haziri.

Zamenik predsednika DSK kaže da je očekivao i drugačiji angažman i liderstvo od predsednice Vjose Osmani.

"Posle godinu dana, DSK se oseća u potpuno zadovoljna zbog svoje pozitivne uloge u izboru predsednice i otklanjanju najavljenih političkih kriza. Zato što smo od početka shvatili da u ovoj parlamentarnoj većini proizvode krize da bi pokrili probleme. Jedini način da se skrene pažnja građana sa svakodnevnih problema je stvaranje kriza. Da li se osećam očajno? Ne znam šta da kažem, ali ipak verujem da ima prostora i vremena za promene. Predsednica mora da zastupa interese svih građana bez obzira na godine, bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost. Mora biti podjednako fer u sprovođenju ustavnih dužnosti", istakao je Haziri.

Govoreći o procesu reformi u DSK Haziri je dodao da je stranka kojoj pripada, nakon lokalnih izbora, u novoj fazi razvoja.

U dijalogu sa Srbijom, ocenjuje Haziri, izgubljena je cela godina, a da ništa konkretno nije postignuto. On ističe da kosovske institucije nakon izbora u Srbiji treba da budu spremne da zaključe konačan sporazum sa Srbijom, za šta na Kosovu mora da se izgradi unutrašnji politički konsenzus.

"Imamo dva emisara i međunarodnog posrednika koji se bave kosovskim problemom. Nismo jedini problem u svetu i moramo da ga postavimo kao prvi prioritet i moramo da izgradimo unutrašnji konsenzus i da se spremimo brzo za leto. Ova stranka koja je na vlasti posejala je strah za proces dijaloga i potrebu za pregovorima sa Srbijom, politički se suprotstavljala na razne načine. Jedini razvoj događaja je da smo mi sami krivi što ne idemo napred, uprkos tome što Srbija traži da se Briselski sporazum o ZSO primeni kao originalni ugovor bez intervencije Ustavnog suda. To je neprihvatljivo i neizvodljivo i konačno je odluka i intervencija Ustavnog suda je deo dogovora", istakao je Haziri.

Vladu Kosova kritikovao je i zbog poskupljenja struje i upozorio da je ta odluka i diskriminatorna.

"Suočili smo se sa povećanjem koje je teško za građane, a sa druge strane deo teritorije Kosova izostavljen iz tarifa, što je diskriminatorska politika", rekao je Haziri.