Haziri: Uradili smo puno za Gnjilane, ovo će biti moj poslednji mandat gradonačelnika

Ljutfi Haziri
Izvor: GazetaBlic

U opštini Gnjilane, zbog pandemije koronavirusa oko 800 preduzeća, koja su uglavnom bila u porodičnom vlasništvu, zatvorena su tokom 2020. godine kaže gradonačelnik Ljutfi Haziri i dodaje da su opštinski organi dobro da upravljali pandemijom, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, tokom prošle godine realizovani su svi planirane projekti, a ove godine želi da Gnjilane pretvori u grad bicikala.

"Sa pandemijom u Gnjilanu suočavamo se od 22. februara, započeli smo prve mere, dok je 13. marta vlada donela izvršne odluke prema preporukama NIJZK i mi smo ih poštovali. Tokom cele godine, uprkos poteškoćama, 16 ​​porodica dobilo je socijalnu pomoć, intervenisali smo u sektoru male privrede ili domaćinstva", kazao je Haziri u intevjuu za Kosovo presu.

U opštini Gnjilane tokom prošle godine svakodnevno su radili na prevenciji pandemije a Haziri kaže da se ističu po dobrom upravljanju, čuvanju zdravlja građana i njihove dobrobiti.

Prema procenama opštine Gnjilane, ispostavilo se da je pandemija najviše pogodila malu ekonomiju.

Iako je najavljena eskalacija situacije, gradonačelnik Haziri je optimista da će se tako nešto izbeći vakcinacijom stanovništva.

"Izgubili smo blizu 780 radnih mesta koja su uglavnom porodična preduzeća, ona koja nisu mogla da priušte potpuno zatvaranje. Ostatak, uslužni sektori, posebno ugostiteljstvo, su u opasnosti. Promena rokova pri otvaranju - zatvaranje prostorija, ograničenja, obim upotrebe, koliko prostora se može iskoristiti, sve je to ozbiljno uticalo na njihovo poslovanje. Ali, nadam se da će subvencije ekonomskog paketa to malo olakšati. Sektor transportnih usluga takođe je imao problema, drugi subjekti su se bolje snašli“, objašnjava Haziri.

Najavio je ulaganja na području grada ove godine.

"Razmišljamo o javnim ulaganjima da smanjimo upotrebu automobila u gradu, da bismo ga pretvorili u grad biciklista, ne zato što imamo fabriku bicikala, jedinu na Kosovu, već će infrastruktura biti izgrađena tako da građani imaju jednake mogućnosti i jednak pristup gradu neometano i u vrlo kratkom vremenu", kaže Haziri.

Haziri ukazuje da je ovo njegov poslednji mandat na mestu gradonačelnika Gnjilane i da će novom gradonačelniku od infrastrukturnih ulaganja ostati izgradnja nove opštinske zgrade.

"Ovde sam dok se ne završi mandat, jer se očekuje da će redovni izbori biti negde u oktobru sledeće godine. Međutim, to će u potpunosti zavisiti od vanrednih događaja na izborima koje imamo, ali nikada se nije dogodilo da lokalni izbori nisu održavani u svom kalendaru od nezavisnosti. Do tada nemam drugi plan, nikakav drugi zahtev. Želim da ostanem lojalan građanima Gnjilana, koji su glasali za mene da budem 4 puta gradonačelnik Gnjilana, 3 puta da budem njihov zamenik i 3 puta da budem u vladi. Ne vidim nikakav drugi legitimitet mimo glasanja", rekao je Haziri.

Uprkos poteškoćama izazvanim pandemijom, Haziri ističe da je tokom 2020. godine Gnjilane uspelo da se identifikuje kao prestonica kulture i to nakon što su uspelo da izabori za status Ansambla glumaca i zaposlenih u pozorištu.