Hil: Na dnevnom redu treba da budu ZSO, tablice i struja na severu

Kristofer Hil
Izvor: BBC

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je u nastavak briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova uloženo mnogo napora i da je sastanak pripreman nekoliko nedelja, prenosi Glas Amerike. 

Hil je ocenio da prilika za napredak postoji ali, kako je rekao, to zavisi od Beograda i Prištine.

"Posrednici Evropske unije su jasno dali do znanja da obe strane treba da ostvare izvestan napredak", rekao je Hil u intervjuu za agenciju Fonet.

Kada je reč o različitim stavovima Beograda i Prištine o Zajednici srpskih opština, Hil je ukazao na to da sumnja da bilo koja strana želi da pregovara posredstvom medija - već će, kako je rekao, najbolje argumente sačuvati za sam sastanak.

"Postoji razlog za postizanje kompromisa", izjavio je Hil, navodeći da treba razgovarati o nekoliko problema, električnoj energiji na severu Kosova, registarskim tablicama, kao i Zajednici srpskih opština.

Prema njegovim rečima, sve te stvari trebalo bi da budu na dnevnom redu, a posrednici treba da shvate kako Beograd i Priština gledaju na budućnost.

Kako je objasnio, pregovori će na kraju biti rešeni u duhu ustupaka i kompromisa, uz podrazumevanje da su obe strane zainteresovane za napredak.

Povodom izjava predsedika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira likvidacije Srba na severu Kosova, Hil je naglasio da bi voleo da se Beograd i Priština fokusiraju na razgovore.

"Jasna mi je upotreba javnih poruka, ali je važno da se fokusiraju na vrlo konkretne predloge, u duhu ustupaka i kompromisa", predočio je Hil.

On je napomenuo da se radi o ozbiljnom trenutku u dijalogu i da je važno da dve strane pokušaju da ostvare napredak.

"Imamo vrlo tešku situaciju u Ukrajini, invaziju Rusije na susednu zemlju sa brutalnošću kakva nije viđena decenijama", ocenio je Hil i istakao da u toj situaciji EU i SAD vrlo blisko sarađuju.

"Nadam se da Beograd i Priština to shvataju, kao i da dve strane ne mogu igrati jedna protiv druge da bi ostvarile korist", izjavio je Hil.

Povodom tvdnji iz Prištine da Moskva ima uticaj na incidente na Kosovu, on je uzvratio da, kako je ukazao, voli da vidi činjenice i dokaze na terenu.

"Problemi koji razdvajaju Prištinu i Beograd su poznati. Ponuđena su rešenja i treba se fokusirati na njih, umesto na javne izjave", naveo je Hil.

On je istakao da je budućnost Srbije na Zapadu, kao članice EU.

"Kao američki ambasador, voleo bih budućnost u kojoj nećemo biti samo prijatelji i partneri, već i saveznici, zavisno od onoga što srpski narod odluči", poručio je Hil.

"Važno je da EU i SAD pomognu Beogradu da se pripremi za put prema Zapadu", objasnio je ambasador SAD, koji je ponosan što sa Srbijom rade na tome što je, kako smatra, srpski narod primetio.

Hil, navodi Fonet, smatra da su građani Srbije već jasno poručili sa kim žele da njihova deca i unuci održavaju veze.

"Sa Zapadom, ne sa Istokom", naveo je Hil. 

"Ne znam šta će se dogoditi sa Rusijom i kuda je njen predsednik Vladimir Putin vodi, ali to izgleda daleko od onoga što bi trebalo da bude i mislim da nema budućnosti u toj vezi", zaključio je Hil.