Hil: Ne može se dovoditi u vezu ono što se dogodilo na Kosovu 1999. i šta se sada dešava u Ukrajini

Kristofer Hil
Izvor: Intermagazin

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i to je Zapad i Evropska unija (EU). Ambasador je i istakao da su "Ukrajina i Kosovo veoma različite situacije", i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini prenosi N1.

„Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere pravi put“, rekao je Hil za list Politika.

Kako je poručio, Srbija mora da odluči da li hoće da ima „samodovoljnu vojsku i da kupuje oružje iz različitih zemalja, ili da se pridruži kolektivnoj odbrani“.

"To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića", rekao je Hil.

On je rekao da su Ukrajina i Kosovo "veoma različite situacije", i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

"Kad je reč o Kosovu i Srbiji, to su susedske zemlje. Srbi žive na Kosovu i ima mnogo toga na Kosovu što je važno Srbiji. Dobri susedi to moraju da reše. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu", rekao je Hil.

On je naveo da veruje da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu, i da se ne može govoriti "o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome", ali da još ne vidi predanost dve strane tome.

"Ako pričamo o evroatlantskim integracijama, i one su element na tom pregovaračkom stolu. Kad pregovarate, jedna strana želi jednu stvar, druga strana želi drugu stvar, ali jednostavno onda morate da razgovarate o tome. Obeshrabren sam kad vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovarčkom stolu nađe ono što želi druga strana", rekao je Hil.

Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

"Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada", ocenio je Hil i istakao da "nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije".

"Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima", rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevać.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se "trude da se i Srbija priključi na američke gasovode".

"Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati", predočio je Kristofer Hil.