Hil: Podržavam stav Kvinte o odlaganju primene odluke CBK

Kristofer Hil
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil je, na konferenciji za novinare sa gradonačelnikom Opštine Preševo Šćiprijem Arifijem, istakao da podržava stav Kvinte o odlaganju primene odluke CBK o dinaru, osnivanju ZSO ali i važnosti Otvorenog Balkana, prenosi Klan Kosova.

Upitan o nedavnoj uredbi Centralne banke Kosova, kojom je zabranjena upotreba srpskog dinara na teritoriji Kosova, on je rekao da u potpunosti podržava zajedničku izjavu ambasada zemalja Kvinte.

"Ne bih vas iznenadio ako kažem da sam snažno podržao izjavu ambasada zemalja Kvinte. Dakle, dijalog je platforma na kojoj se problemi mogu rešiti, čak i u smislu transakcija. Što se tiče pitanja osnovnih prava, trebalo bi da postoji diskusija između strana", rekao je Hil.

Kada je reč o dijalogu Kosova i Srbije, američki diplomata je naglasio da je to jedini način da se normalizuju odnosi dve zemlje.

"Mislim da je put do boljih odnosa Kosova i Srbije kroz dijalog. Elementi za rešenje su na stolu, veoma je važno da sve strane pokažu najveće poštovanje prema ljudima koji ih predstavljaju i prema posrednicima dijaloga.Ova pitanja moraju da se rešavaju dijalogom, kako bi ovaj dijalog otvorio put regionu ka EU jer ovaj region pripada EU. Pregovori se moraju završiti uspehom gde se moraju poštovati sva pitanja koja su na stolu", rekao je ambasador.

Što se tiče ZSO, Hil je rekao da ona treba da bude zasnovana na evropskom modelu i da su obe strane srećne što imaju posrednika kao što je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

"Mislim da smo srećni što imamo nekog poput Lajčaka ko se bavi ovim procesom i mislim da svi treba da ga podržimo. Da sam mislio da postoji bolje rešenje od ZSO, onda bih ga predložio, ali mislim da boljeg rešenja nema", dodao je on.

Hil je istakao da je veliki zagovornik Otvorenog Balkana i i koncepta regionalne saradnje.

"Ovde u Preševu, pitanje otvorenog Balkana nije samo teorija, već rešavanje problema građana. Danas smo razgovarali o tome kako možemo da sarađujemo da bismo krenuli napred i pronašli rešenje. Ono što je važnije su investicije i ekonomski razvoj regiona. Da bi se to postiglo, mora se krenuti od nivoa obrazovanja pa nadalje", rekao je Hil, dodajući da je Otvoreni Balkan problem građana i "ulaganja u regionu".

"Ovo je važno, investicije i razvoj regiona. Zato ću pokušati da ubedim investitore da ulažu u ovaj region“, izjavio je Hil.