Hil: U Stejt departmentu bilo mnogo zaljubljenika u Jugoslaviju

Kristofer Hil
Izvor: Printscreen/RTS

Ambasador SAD-a u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je u američkom Stejt departmentu bilo mnogo zaljubljenika u Jugoslaviju koji nisu bili spremni za njen raspad.

U intervjuu za novi broj "Nedeljnika", koji će danas biti objavljen u štampanom izdanju, Hil je rekao da je u američkoj administraciji bilo mnogo onih koji su se bavili Jugoslavijom i među njima "mnogo jugonostalgičara".

"Bilo je mnogo onih koji su uživali u toj zemlji, koji su voleli Jugoslaviju i njen narod. Takvi nisu bili spremni da vide kako se ona urušava", naveo je Hil.

Hil je govorio i o svom odrastanju u Jugoslaviji, o svom prvom poslu u američkoj administraciji, 1978. u Beogradu, o svom angažmanu 1990-ih.

"I pre no što sam došao ovde poslom, moj stav je bio da treba da postoji celokupno rešenje, a ne da jedna po jedna republika, poput domina, napušta Jugoslaviju. Smatrao sam da treba održati veliku konferenciju o tome kako će Jugoslavija izgledati", kazao je Hil.

Hil je govorio i o stanju demokratije u Srbiji ali i u SAD, o Beogradu između Istoka i Zapada, Otvorenom Balkanu, ali i balansiranju Srbije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Nisam psihijatar ni psiholog, ali mislim da je pod Vladimirom Putinom Rusija otišla u jednu jako mračnu šumu. Ne mislim da iko treba da ih čeka da se vrate odatle. Zapravo, vreme je da se ubrza put Srbije na Zapad”, ispričao je Hil.

Kako se jedno poglavlje njegovih memoara zove “Kosovo – gde je sve počelo i gde će se završiti”, Nedeljnik je Hilu postavio pitanje vidi li razrešenje kosovske krize.

“Verujem da nam je potrebno razumevanje da će svi narodi Balkana i Evrope živeti jedni s drugima još veoma dugo. A kada živite sa nekim, morate da napravite aranžmane koji smanjuju tenzije i omogućavaju ljudima da nastave svoje živote. Brinem da zbog tih tenzija mnogi ljudi ne shvataju da je neophodno smiriti se. Na ovim prostorima ima mnogo istorije. Nju je važno poštovati, ali ne smete biti njen zatvorenik”, ispričao je Hil za novi Nedeljnik.