Hisa: Vizna liberalizacija za Kosovo i početak prijema u Savet Evrope nagrada za formiranje ZSO

Iljber Hisa
Izvor: Albanian post

Istoričar i bivši diplomata Kosova Iljber Hisa rekao je da su prihvatanje zahteva Kosova da otpočne procedura prijema u Savet Evrope i liberalizacija viza samo "mamac" i nagrada za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. On očekuje da će do članstva Kosova u Savet Evrope biti potrebno najmanje dve, a možda i tri godine, prenosi RTV Dukađini.

"Vraćam se još jednom realnoj politici, obe strane, i Priština i Beograd predstavili su pitanje Saveta Evrope, tako što je jedna prekomerno poveća svoj uspeh, a druga pokušava da je smanji. Svi znamo kako se odvija procedura, a ovo je bio samo prvi korak ka prijemu u ovu organizaciju. Na osnovu iskustva drugih iz regiona, vidimo da je potrebno najmanje dve, a možda i tri godinedo članstva, kao što je bio slučaj sa Hrvatskom“, rekao je  Hisa.

Istakao je da su članstvo Kosova u Savetu Evrope i liberalizacija viza više kao neka vrsta nagrade za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Dok se to ne desi, to liči na neku vrstu šargarepe za Kosovo, kada uzmemo u obzir da smo pre ovoga imali i odluku o liberalizaciji viza, da je dozvoljeno da se održe izbori na severu, koji su bili debakl. Sve je to verovatno deo šargarepe na štapu za Prištinu, koja bi sada trebalo da bude mirnija pred sopstvenim javnim mnjenjem, kako bi sprovela ono što je predviđeno Ohridskim sporazumom, a tu je i Zajednica srpskih opština", rekao je on.