Hiseni: Bilo bi pogrešno da Kosovo prizna Palestinu, jer ona podržava Beograd

Skender Hiseni
Izvor: Reporteri

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da su istorija Kosova i Palestine potpuno različite i da je razlog zašto Palestinu priznaju mnoge zemlje, a Kosovo ne - nedostatak veštine kosovske diplomatije, prenosi Indeks onlajn.

"Postoji suštinska razlika između istorije Kosova i Palestine. To su dva različita pitanja, a razlog zbog kojeg Palestinu priznaju mnoge zemlje, a Kosovo ne - leži u lošoj diplomatiji”, rekao je Hiseni.

Na pitanje da li Kosovo treba da prizna nezavisnost Palestine, Hiseni je istakao da bi takav postupak bio pogrešan, jer je Palestina stalno bila uz Srbiju u nepriznavanju kosovske nezavisnosti.

“Mislim da bi to bio strateški pogrešan korak jer u slučaju izraelsko-palestinskog sukoba, Kosovo treba da prihvati američku i politiku EU. Kosovo nema moralnu obavezu da prizna Palestinu bez međunarodne saglasnosti. Poznata je pozicija Palestine kao entiteta, protiv puta Kosova ka nezavisnosti. Palestina podržava poziciju Beograda protiv Kosova“, rekao je Hiseni.

On je kritikovao Ministarstvo spoljnih poslova kao "uspavano, pa čak i nepostojeće".

"Postoji suštinska razlika između slučaja Kosova i Palestine. U slučaju Kosova imamo potpuno uspavanu, nepostojeću diplomatiju. U slučaju Palestine, sukob u Gazi aktuelizovao je pitanje stare ideje rešenja između dve države, koju je kao rešenje prihvatila većina međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU”, rekao je Hiseni.