Hiseni: Osmani sa Samoopredeljenjem kriva što Kosovo nema viznu liberalizaciju

Skender Hiseni
Izvor: Reporteri

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Skender Hiseni rekao je da je predsednica Kosova Vjosa Osmani verovatno prvi put danas čula reči podrške od evropskih lidera o viznoj liberalizaciji, pa je zbog toga sa osmehom govorila o tome, ali da isti ti lideri godinama obećavaju bezvizni režim, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema Hiseniju, izjava Osmani da postoji velika podrška liberalizaciji viznog režima je smešna, a kako je dodao, Osmani je mnogo doprinela tome što je Kosovo i danas bez liberalizacije viza.

"Imali smo veliku podršku za viznu liberalizaciju, rekla je ona, očigledno uzbuđena, dodajući da se, ogromna većina, kao nikada do sada, izjasnila za liberalizaciju viznog režima. Drugo, većina je generalno podržala evropsku perspektivu Kosova i tako dalje. Naravno, Osmani je prvi put čula ovakve izjave od evropskih lidera, tako da zaista misli da su prvi put date izjave u prilog liberalizaciji viznog režima i evropskoj perspektivi Kosova, jer je uverena da je istorija Kosova počela sa njom i njenim šefom Kurtijem", rekao je Hiseni.

On je podsetio da Osmani sa Samoopredeljenjem i DSK-om nije podržala viznu liberalizaciju 2016. godine.

"Pa, istina je suštinski drugačija. Izjava podrške liberalizaciji viznog režima i podrške evropskoj perspektivi Kosova je dosledna još od samita u Solunu, ali naša predsednica to nije čula, jer je bila prezauzeta kao odani plaćenik destruktivne politike Samoopredeljenja, sa radom suprotstavljanja razgraničenju i mnogim drugim državnim odlukama. Očigledno je zaboravila da ima velike zasluge za neliberalizaciju viza 2016. godine, kada zajedno sa grupom iz DSK-a, vazala  Samoopredeljenja, nisu sazvali skupštinu protivno sporazumu o demarkaciji", istakao je on.

Kako je dodao, postupci tadašnje opozicije, u kojoj su bili Osmani i neki poslanici DSK-a, dali su dovoljan izgovor i opravdanje za neliberalizaciju mnogih evropskih zemalja.

"Suzavac, molotovljevi kokteli, napadi na institucije i čelnike institucija i neratifikacija demarkacije bili su dovoljni razlozi da cela EU obustavi liberalizaciju, a sa njom i nade Kosovara. Jedan hrabar, vojni čovek u rukovodstvu DSK rekao je tih dana da ako se ratifikuje razgraničenje, oružane snage su spremne da započnu rat sa Crnom Gorom", naglasio je on i dodao da je to nešto najsmešnije što je ikada čuo.

"Kosovo je od 2016. ispunilo sve uslove i time je uklonilo svaki alibi za odugovlačenje liberalizacije. Ali u ključnom trenutku, uništenje opozicije na Kosovu i političko licemerje EU, postali su saveznici protiv liberalizacije viznog režima. I danas smo tu gde jesmo. EU više nema nikakvog opravdanja za odlaganje liberalizacije. Dosta sa politikom dvostrukih standarda", poručio je Hiseni.