Hiseni: Resetovanje dijaloga na početak je rizično za Kosovo

hiseni
Izvor: Facebook

Bivši pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni rekao je da se dijalog Kosovo-Srbija 15. juna nastavlja gde je stao prošle godine, kao i da resetovanje dijaloga na početak može biti opasno po Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

"Izjava premijera Kurtija da će sve krenuti od nule ne stoji, jer ni Kurti ni Vučić ne mogu nametnuti format dijaloga", smatra Hiseni.

Izjave Aljbina Kurtija da će dijalog biti vraćen na početak za Hisenija su samo izjave namenjene domaćoj javnosti i nisu realne.

"Važno je poštovati ​​principe i važno je nastaviti dijalog", smatra Hiseni i dodaje da resetovanje dijaloga "nosi određene rizike za Kosovo". 

"Životni je interes Srbije da odgađa dijalog i održava "status kvo" na Kosovu. Oni očekuju čudo ili promene u međunarodnim odnosima koji bi doveli do toga da se Kosovo vrati u sastav Srbije", kaže Hiseni.

On stoga ocenjuje da se Srbiji ne žuri da nastavi dijalog, mada pokazuje da je za nastavak "jer joj treba članstvo u EU".

"Srbija se ne umara od tog posla, sve dok može odgoditi zaključak, kako ja to nazivam, političkog i istorijskog spora između Kosova i Srbije, a to je istorijski i politički sukob između Albanaca i Srba", smatra Skender Hiseni.