Hiseni: Za Kosovo nema ništa važnije od okončanja sukoba sa Srbijom, odluka Međunarodnog suda pravde najveća diplomatska pobeda

Skender Hiseni
Izvor: Facebook

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je da za Kosovo trenutno nema ništa važnije od okončanja sukoba sa Srbijom, prenosi Koha.

Hiseni je na KTV rekao da je aktuelna vlast napravila najveću grešku izjavom da joj dijalog sa Srbijom nije prioritet.

"Pitanje novih priznanja je usko povezano sa opštim i konačnim sporazumom sa Republikom Srbijom. Aktuelna vlast pravi najveću grešku i politički i strateški tvrdeći da dijalog sa Srbijom i sporazum sa Srbijom nisu prioritet za Kosovo. Danas za Kosovo nema ništa važnije od okončanja sukoba sa Srbijom", rekao je Hiseni.

Hiseni je istakao i da je odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) najveća diplomatska pobeda Kosova u međunarodnoj areni od proglašenja nezavisnosti.

On je rekao da Kosovo ima predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova i da je sve što su uradili u spoljnoj politici, kako je rekao, bio očajnički pokušaj da se Kosovo prikaže kao mesto zločina i korupcije.

Na 14. godišnjicu nezavisnosti Kosova, Hiseni je oštro kritikovao ministarstvo spoljnih poslova, rekavši da ono skoro da i ne postoji.

"Pad vlade u jesen 2010. bio je trenutak koji je naneo najveću štetu Kosovu na međunarodnom planu. Posle mog odlaska iz MSP-a nije bilo dosledne spoljne politike. Spoljna politika Kosova do danas gotovo da ne postoji, to se nigde ne vidi", rekao je Hiseni, upoređujući rad bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija sa radom sadašnje ministarke spoljnih poslova Donike Gervale.