Hodža: Janšin predlog je obrt od 180 stepeni politike EU, ova generacija političara to ne može da završi

Ljeart Hodža za KO
Izvor: Kosovo Online

Medijski navodi, po kojima je slovenački premijer Janez Janša pred funkcionere EU izašao sa idejom o završetku procesa raspada bivše Jugoslavije promenama granica BiH i Kosova i stvaranjem "velike Albanije" i "velike Srbije", predstavljaju dijametralno drugačiji stav od onog za koji se EU svih ovih godina zalaže, ocenjuje za Kosovo Onlajn politički analitičar Ljeart Hodža.

Hodža podseća da EU nije imala uspeha u pronalaženju konačnog rešenja problema između Kosova i Srbije, kao i Bosne i Hercegovine, ali da nije bilo nijedne najave da se stav Evropske unije po pitanju granica mogao promeniti. On podseća da su pojedine članice EU, poput Nemačka i Francuske, izlazile sa različitim predlozima, ali da nijedan nije bio tako radikalan kao Janšin predlog.

"Ovo je sada samo predlog. To bi podrazumevalo obrt za 180 stepeni cele politike EU. Ako se to prihvati i usvoji, smatram da ova generacija političara to ne može da završi. To će da potraje dugo i oduzeće energije i vremena, i ova generacija to ne bi mogla da sprovede. Došli bi u situaciji statusa kvo, možda narednih 10 godina. To bi nekima možda kupilo vreme, da srede stvari na domaćem terenu, ali kao trajno rešenje ne vidim da je to moguće", smatra Hodža. 

On je dodao da se izjava Janše prvenstveno odnosi na situaciju u Bosni i Hercegovini, a ne na Kosovu.

"Ako je ovo opipavanje pulsa, tako nešto je pre nekoliko godina već izjavio i Borut Pahor, slovenački predsednik, i bio je možda najradikalni od svih političara u regionu oko rešenjava pitanja između Kosova i Srbije. To nije izazvalo veće provokacije i burne reakcije. Ako je bilo i samo merenje pulsa nije bilo toliko uspešno. Nisam siguran da li je ovo novi potez slovenačkih predstavnika ili je sve samo medijska buka", zaključio je Hodža.