Hodža: Novi ambasador SAD doneće jasnije stavove o obavezama Kosova

Ljeart Hodža
Izvor: Kosovo Online

Novinar i poznavalac političkih prilika na Kosovu Ljeart Hodža u izjavi za Kosovo onlajn ocenjuje da ne treba pridavati značaja neizglasavanju Rezolucije o primeni Vašingtonskog sporazuma u kosovskoj skupštini, jer je to, po njegovom mišljenju, samo način vladajuće strukture da propagira svoju političku moć u parlamentu. 

"Prvo se mora razjasniti da rezolucija nije nešto obavezujuće, što znači da ne proizvodi nikakve posledice na terenu. To je više neki izraz političke volje, odnosno manjka političke volje partije koja ima većinu u kosovskoj skupštini. Oni su pokazali da imaju većinu i da nisu podlegli pritisku od strane opozicije”, kaže Hodža. 

Podsetimo, kosovska skupština u petak nije izglasala rezoluciju koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova, kojom se poziva na sprovođenje obaveza koje je preuzela prethodna vlada u okviru Vašingtonskog sporazuma. Za "sprovođenje Vašingtonskog sporazuma" glasali su samo opozicioni poslanici, dok su oni iz vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje bili uzdržani.

Hodža, međutim, smatra da je izostanak reakcije Ministarstva spoljnih poslova Kosova po pitanju Vašingtonskog sporazuma veoma zabrinjavajuć. Ipak, on veruje da će se situacija iskristalisati nakon letnje pauze i dolaska novog američkog ambasadora na Kosovo. 

"Po meni je zabrinjavajuće to što Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nema jasan stav oko toga koja će biti uloga Vašingtona u daljim procesima i kako će Kosovo da se postavi naspram obaveza koje kao država ima. Imenovanje i dolazak novog ambasadora donosi nove i jasnije stavove Bele kuće naspram Kosova”, ističe Hodža.

Istovremeno on navodi da je Vlada Aljbina Kurtija jako oprezna po pitanju ranije potpisanih sporazuma, iz tog razloga smatra da je Kosovo odbilo inicijativu “Otvoreni Balkan”. 

Hodža ukazuje da svakako treba definisati koja je alternativa toj inicijativi, koja za cilj ima integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

"To nije dovoljno jasna inicijativa, treba uzeti u obzir da nije samo Kosovo odbilo da se pridruži nego su tu i Crna Gora i Bosna i Hercegovina. To je i odgovornost strana koje su se usaglasile oko ove inicijative (Srbija, Severna Makedonija i Albanija) da što više razjasne koje su prednosti”, objašnjava Hodža. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti, prema mišljenju Hodže, neće okrenuti leđa Sjedinjenim Američkim Državama iako se snažno i glasno protivi ispunjenju obaveza na kojima oni insistiraju. 

“Ako se zaista pogleda komunikacija može se reći da nije na nivou prethodnih premijera, jer smo imali nekoliko jasnih poruka ili preko ambasada ili drugih američkih zvaničnika koji su dali uputstva kako da se kosovska vlada ophodi naspram dijaloga, Zajednice srpskih opština i drugih pitanja. Međutim, ne bih rekao da je novi premijer na nivou antiameričkog opredeljenja, treba mu dati vremena i imati na umu da on nije potpisao ništa”, zaključuje Hodža.

Miodrag iz Peći
11. Avgust 2021.
Novi ambasador SAD u BiH je već udario packe Komšiću i Izetbegoviću zbog ne prihvataja Otvorenog Balkana i zaklanjanja iza navodne podrške SAD i decidno rekao da SAD pidržava inicijativu Rame, Zajeva i Vučića kroz Otvoreni Balkan.