Hodža: Posle odlaska Tačija moraju da se dese velike političke promene

Ljeart Hodža
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar iz Prištine Ljeart Hodža kaže da je Hašim Tači gotovo nezamenljiva politička figura na Kosovu, što će tek postati očigledno u narednim mesecima. On u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da narednih šest meseci neće biti značajnijih pomaka ni na kosovskoj političkoj sceni, ni u dijalogu koji Kosovo vodi sa Srbijom.

“Politička situacija nije stabilna i nešto će morati da se promeni, da li će to biti izbori ili formatiranje postojeće koalicije to je teško predvideti. Situacija u Skupštini i Vladi je teško održiva zbog toga što je predsednik u Hagu. Procedura Specijalnog suda će sigurno potrajati nekoliko godina, a nijedna od ovih političkih partija koje imamo, bez Tačija na sceni kao glavnog i najuticajnijeg političara u poslednjih 20 godina na Kosovu, neće moći da uradi nešto više”, kaže Hodža.

On ocenjuje da će, pored političke, u narednim mesecima doći i do pogoršanja opšte situacije, dodajući da će naredna godina biti veoma izazovna za Kosovo. 

“Pandemija i ekonomski pad će učiniti svoje, imaćemo i blokadu budžeta na kraju februara. Možda se tu dogovore da prođe budžet i da se zatim ide na nove izbore. Ima nekoliko rokova koji su zakonski i ustavni i koji mogu da budu presudni po pitanju odlaska na nove izbore. Budžet, šest meseci mandata Vjose Osmani koje ima kao v.d predsednika i još jedna teorija koja se pominje jeste održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora u isto vreme”, objašnjava Hodža.

Govoreći o predstojećem sastanku delegacija Kosova i Srbije u Briselu, Hodža nije optimista ističući da Vlada premijera Avdulaha Hotija nije glavni krivac za zastoj u ovom procesu, jer je on od svojih prethodnika preuzeo određene obaveze Kosova. 

“Zastoj u formiranju ZSO nije krivica ove Vlade, ovo je treći ili četvtri kabinet koji se tom temom bavi i premijer Hoti nije da nije imao nekog velikog uspeha po tom pitanju”, ističe Hodža.

Nakon Vašingtonskog sporazuma ukazao se jedan vid spremnosti da se krene ka konačnom rešenju, ali samo na kratko, kaže Hodža. On smatra da do proleća ne treba očekivati značajnije pomake u dijalogu Kosova i Srbije.

“I na Kosovu i u Srbiji smo mogli da čujemo da je to bio pritisak od strane Bele kuće i stranih faktora, da to što je postignuto u Vašingtonu nije baš bila stopostotna volja i da je bio bolni kompromis. Verovatno neće biti ništa narednih šest meseci, jer na Kosovu treba da se promeni nešto veliko na političkoj sceni, imamo i tranziciju u američkoj administarciji. I u slučaju da se dođe do dogovora sa kosovske strane neće imati ko to da potpiše”, zaključuje Hodža.