Hodža: Svaki konflikt mora da se završi za stolom, stanje na severu neizdrživo

Ljeart Hodža
Izvor: Kosovo Online

Bilo kakav konflikt, bilo kojih razmera, mora da se završi dijalogom i za stolom, jer će u suprotnom situacija da se pogorša, a što ne odgovara nikome, kaže za Kosovo onlajn politički analitičar iz Prištine Ljaert Hodža, govoreći o perspektivi dijaloga Prištine i Beograda posle sukoba u Banjskoj u nedelju.

Jedino rešenje za izlazak iz krize i trenutne situacije na Kosovu, kako smatra Hodža, je dijalog. Dodaje da alternativa ne postoji.

„Ono što znamo je da je i dalje na snazi Kumanovski sporazum, da su snage Kfora ovde i da su te snage procenile da nije neophodno da one intervenišu i da je to što se dogodilo u nedelju u Banjskoj bila policijska akcija. Prema zvaničnoj proceni, to je bila situacija koju policija može da reši, ali ako se situacija pogorša onda će sve neophodnije biti da strane sednu opet za sto, tako da, što je veći pritisak za nastavak dijaloga i što se više obe strane zalažu za to, to će biti bolje i za građane i za prevenciju bilo kakve eksalacije na terenu“, kaže Hodža. 

Ono što prvo treba da se uradi, ističe, je da obe strane izraze spremnost na dijalog.

„Drugo, narednih dana kosovske institucije treba prilično brzo da daju preliminarne rezultate istrage i nakon toga može da se zna sa koje pozicije će dijalog da se nastavlja, jer je trenutna situacija malo paradoksalna. Imamo Kosovo koje je pod kaznenim merama, a da bi se te kaznene mere skinule potrebna je deeskalacija na severu. U tom cilju je počelo smanjenje prisustva policije tamo i vidite šta se dogodilo. Mislim da je dokazano da je vrlo teško izvodljivo to što Evropska unija hoće da postepeno stigne do tog vida deeskalacije“, istakao je Hodža, dodajući da od istrage incidenta u Banjskoj zavisi kojom brzinom će se dijalog nastaviti.

Ističe da je trenutno stanje na severu Kosova neizdrživo.

Svi znamo da ti gradonačelnici tamo ne mogu da ostanu do kraja mandata, to nema logike, kao što je i vrlo teško izvodljivo da celim tim regionom patroliraju specijalne snage. A, da se Kfor, odnosno da se NATO vojske bave policijskim poslom, to je isto vrlo problematično i razumljivo je zašto se Kfor ne upušta u te operacije. Čitao sam to što predsedndik Vučić kaže da Kfor treba tamo da se postara za sigurnost i bezbednost, oni to rade sve vreme, oni to rade dvadeset i kusur godina, ali u principu, vojska se ne bavi policijskim poslom i zato mislim da svi ovi faktori dokazuju da je stanje tamo neizdrživo, da je ovakvim specijalnim operacijama teško uvesti red i mir u svakodnevni život i da je dijalog jedina opcija“, zaključio je Hodža.