Hodža: Vlada i Gervala moraju da štite bivše vođe OVK

Kosovska Vlada
Izvor: lajmi.net

Erbljin Hodža iz Pokreta „Folj“ izjavio je da diskusija o bivšim liderima OVK kojima se sudi u Hagu treba da ostavi po strani politički "bes" koji se 20 godina stvarao i da kosovsko društvo po svaku cenu treba da se bori za nevinost pripadnika OVK, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kada razgovaramo o bivšim liderima OVK kojima se sudi u Specijalnom sudu, moramo imati na umu da je politički bes koji je stvoren ovih 20 godina za posleratne akcije koje su se odvijale sa tim liderima uticao na ponekad jasnu razlika između toga za šta služi Specijalni sud i da li su kažnjeni zbog korupcije i zbog kršenja državljanstva pre ili posle“, rekao je Hodža u emisiji „Rubikon“ na KTV.

Dodao je da se prema zločinima ne sme odnositi pasivno, već selektivno, kako bi se razlikovao pojedinačni zločin i „šta znači organizacija jer to nije presuda strukture kao što je OVK“.

Naglasio je da ministarka spoljnih poslova Donika Gervala treba da pruži garancije bivšim liderima OVK kojima se sudi i da su nevini do trenutka proglašeni krivim.

„Druga je stvar ako se ne slažemo sa onim što su Kadri Veselji i Hašim Tači radili posle rata, sa njihovom politikom. Mislim da ministarka spoljnih poslova mora jasno da istakne tu razliku i da pokaže da ćemo ih zaštititi i pružiti garancije jer mislimo da nisu krivi“, rekao je Hodža.

Naglasio je da Gervalin narativ stvara ideju o tranzicionoj pravdi o kojoj se raspravlja bez obzira na etničku pripadnost.

„Moramo da formiramo grupu ili komisiju koja će sagledati svaki zločin koji se dogodio i Albancima, Srbima i Romima i jasno razlikovati strukturu OVK u poređenju sa određenim pojedincima“, rekao je Hodža.

Miodrag iz Peći
05. Maj 2021.
Zašto država mora štititi ratne zločince?