Hodžaj: Kurti da otkaže sastanak sa Vučićem ako se Srbija do 15. juna ne izvini za genocid na Kosovu

Enver Hodžaj
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo da otkaže sastank sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukoliko se Srbija do 15. juna ne izvini za ratne zločine, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ako se Srbija ne izvini do 15. juna za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem“, rekao je Hodžaj.

"Kosovsko-srpski dijalog je tema koja nije popularna. Ovo je vitalna tema za postojanje Kosova, dijalog koji pridružuje Kosovo UN i zaključuje kosovsku državnost. Kurti je tvrdio da neće nastaviti stari dijalog već započeti novi. Kažem Kurtiju da bi u tom slučaju trebalo da donese novu rezoluciju“, rekao je Hodžaj.

On je ukazao da su posete Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Kosovu pokazale da žele kraj dijaloga između Srbije i Kosva.

"Dolazak Palmera i Lajčaka pokazuje da su EU i SAD ovo pitanje shvataju ozbiljno. Vlada Republike Kosovo nije politički pripremljena za dijalog . Nema platformu i nije pripremljena na diplomatskom polju“, rekao je Hodžaj-

Hodžaj je naveo, da se neupeh Kurtijeve vlade ogleda u nedostatku programa, neuspehu u spoljnoj politici i pristupu dijalogu sa Srbijom.

Pored izvinjenja, Hodžaj smatra da je u dijalogu sa Srbijom važno i pitanje nestalih.

 

Gringo
09. Jun 2021.
Jeste tako je Palmerni Lajcak imaju ozbiljne namere a i Bajden koji je pirucio Vjosi da Kosovo trebacda se spremi za bolan i tezak kompromis sa Srbijom.A tonisto kada su boravili u Pristini Palmer i Lajcak rekli Kurtiju dactrebacda se spremi za tezakompromis avtonje formiranje ZSO
kao preuzeta obaveza od strane Kosova anjos nije sprovedena a to Republika Srpska 2.Vi ste to prihvatili u Briselu 2013 i potpisao tvoj ptesednik iz Pdk Taqi.