Hodžaj: Kurtijeva vlada tvrdoglava, ne želi sporazum sa nastavnicima, već potčinjavanje

Enver Hodžaj
Izvor: Reporteri

Zamenik predsednika kosovske skupštine i poslanik DPK Enver Hodžaj izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ne želi sporazum sa nastavnicima o prekidu štrajka u prosveti, već želi njihovo potčivanje. 

"Vlada i premijer Kurti svojom tvrdoglavošću ne nude privremeno rešenje, ne zato što slede politiku štednje, već zato što vode politiku potčinjavanja! Problem sa štrajkom nije stvar finansijske škrtosti, već autoritarnog razmišljanja. Takav način razmišljanja ne vidi dijalog sa sindikatom kao platformu za politička rešenja. Ona ne veruje u kompromis kao način za rešavanje problema u demokratiji, ali veruje u politiku potčinjavanja", naveo je Hodžaj na Fejsbuku.

Hodžaj je rekao da se danas navršavaju četiri nedelje kako je 320.000 učenika i 23.000 nastavnika izgubilo 23 dana nastave od 185 dana školske godine i da je do danas izgubljeno više od 2.100.000 sati rada za nastavnike i učenike.

"Veliki gubitak sa višedimenzionalnim posledicama po društvo i pedagoški učinak učenika! I sve to iz jednog jedinog razloga: nepostojanja političke volje vlade da obezbedi rešenje za nastavnike! Od vitalnog je značaja za svakog učenika i za celo Kosovo da se postigne dogovor između Vlade i sindikata", rekao je Hodžaj.

On smatra da je od vitalnog značaja da se zaustavi "divlja" kampanja i "ocrnjivanje"nastavnika koji su izloženi, kako je naveo, optužbama i vređaju na najniži način koji je albanski nastavnik na Kosovu ikada doživio.

Hodžaj je naveo da je DPK pozvala na parlamentarnu debatu da se učenici vrate na nastavu i da se prekine štrajk, ali da je vladajuća većina odbila njihovo predlog za rešenje porblema u vezi sa štrajkom.