Hodžaj: Međunarodni partneri bi trebalo da budu ozbiljniji u primeni Ohridskog sporazuma

Enver Hodžaj
Izvor: Reporteri

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da bi međunarodni partneri trebalo da budu ozbiljniji u primeni Ohridskog sporazuma, a komentarišući predlog kosovskog premijera Aljbina Kurtija za osnivanje Zajednice srpskih opština po hrvatskom modelu, rekao je da je Kurti dužan da iznese opcije, ali da je to trebalo da uradi pre nego što je prihvatio francusko-nemački plan, prenosi Teve1.

Hodžaj kaže da ne vidi ozbiljnost međunarodnih partnera u primeni Ohridskog sporazuma, kao ni kod Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Međunarodni partneri moraju biti ozbiljni i posle Ohridskog sporazuma. Da su bili ozbiljni i da su neki emisari došli u Prištinu i rekli da je to francusko-nemački predlog, uz međunarodnu podršku, i ako se Srbija posle ovog sporazuma ponaša prema Kosovu u međunarodnoj areni kao da nije bilo dogovora, mislim da strane treba da budu ozbiljnije u primeni sporazuma. Za sada ne vidim rešenost ni Kurtija, ni Vučića, ni naših partnera da ovaj sporazum pretvore u stvarnost", rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, posrednici Đuzep Borelj i Miroslav Lajčak su nemoćni da nađu rešenje među stranama.

"Činjenica da Borelj i Lajčak nisu uspeli da ubede svoje zemlje da daju glas da se Kosovo stavi na dnevni red u Savetu Evrope pokazuje koliko su nemoćni evropski posrednici koje u svojoj karijeri 20 godina nisam video", rekao je.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova izrazio je bojazan da će premijer Aljbin Kurti prihvatiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je Upravni tim predstavio na sastanku u Briselu 2. maja.

Kako kaže, sadašnja Vlada svojevremeno nije prihvatila ni francusko-nemački plan, ali je na kraju prihvaćen.

Navodi da je odbijanje nacrta statuta i razrešenje Upravljačkog tima od strane Vlade tehnika manipulacije mišljenjem.

"Odluka da se tim razreši dan posle predstavljanja nacrta je više tehnika manipulacije mišljenjem koje je gospodin Kurti odlično uradio. Moramo da prihvatimo, to je bez presedana u istoriji Kosova", rekao je.

Bivši šef diplomatije Kosova prokomentarisao je i predlog premijera Kurtija za osnivanje Zajednice srpskih opština po hrvatskom modelu i naveo da je Kurti dužan da iznese opcije, ali je to trebalo da uradi pre nego što je prihvatio francusko-nemački plan.

Prema njegovim rečima, nakon prihvatanja 7. člana iz tog plana, takav predlog se odlaže.

"Hrvatski model je trebalo da bude predložen u leto prošle godine, pred francusko-nemačkim parlamentom, a ne nakon plana, ne posle 7. člana i odredbom koja daje teritorijalno pravo Srbima na Kosovu da se organizuju kao zajednica u budućnosti i daje Srpskoj crkvi eksteritorijalnost. Što se tiče prihvatanja člana 7, mislim da je prekasno", rekao je Hodžaj.