Hodžaj o zabrani dinara: Prava odluka u pogrešno vreme

Enver Hodžaj
Izvor: Reporteri

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je, komentarišući uredbu Centralne banke Kosova o zabrani dinara na Kosovu, rekao da tu odluku smatra pravednom, ali da je vreme za njenu implementaciju pogrešno, prenosi Teve 1.

Hodžaj je naglasio da kada odlaganje te odluke zatraži američki ambasador Džefri Hovenijer, onda bi tako nešto trebalo i da se uradi.

"Ako američki ambasador traži neko vreme, treba mu dati neko vreme. Naravno, odluka je ispravna, u skladu je sa Ustavom. Vreme nije u redu, a po mom mišljenju, da je Vlada Kosova imala volje, mogla bi te dinare pretvoriti u evre. Ako Vlada Srbije ima volje, mogla bi direktno da pošalje evre onima koji primaju penzije i pomoć", rekao je.

Smatra da se dinar koristi kao instrument za borbu protiv Kosova spolja, pa na njega treba gledati kritičnije.

"Po mom punom uverenju mimo toga što je pravedna odluka, činjenica je da se dinar koristi kao instrument za borbu protiv Kosova u inostranstvu, više nego što Kurti i drugi misle i neko u Prištini je veoma impresioniran nečim takvim. Mislim da mi morao da gledamo na to na kritičniji način", dodao je.