Hodžaj: Sporazum u Ohridu najveći gubitak za Kosovo, Kurti ponovo poražen

Enver Hodžaj
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da je sporazum u Ohridu najveći gubitak za Kosovo od Rambujea i dodao da j premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku u Ohridu zabeležio još jedan poraz, prenosi Reporteri.

"Mislim da je situacija koju imamo sa poslednjim sporazumom ozbiljna", upozorio je Hodžaj na sednici Skupštine.

Rekao je da se Kurti iz Ohrida vratio sa nepotpisanim i usmenim dogovorom, koji je, kako kaže, trebalo da bude međunarodni sporazum.

„Imamo sporazum bez potpisa, nemamo šta da ratifikujemo. Kada je Srbija deo međunarodnog sistema i mi smo samo delimično u međunarodnom sistemu, sporazum koji je trebalo da bude međunarodni završio je kao verbalni", rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, Kurti je otišao u Ohrid sa pretpostavkom da će Srbija potpisati sporazum, ali je, dodaje, srpska strana ubedila posrednike da nema potrebe za potpisom.

"To je više bila izjava neslaganja nego dogovor. Ovako se završava kada imate premijera koji ne sledi nacionalni interes, kada pregovara bez strategije, scenarija i bez tima", objasnio je Hodžaj.

On je rekao da "Srbija ima plan da ubedi posrednike da izgube poverenje u Kosovo".

"Dogovor je rezultat grešaka koje su napravljene iznutra, diplomatskog neuspeha van politike, brutalnog obračuna sa našim partnerima i iznenadne predaje u Ohridu. Sporazum nema nikakvu međunarodnu pravnu osnovu, ali definitivno ruši temelje Kosova. Moramo smoći snage da idemo napred pred gomilom obaveza koje smo preuzeli, moramo pokazati koji je put u novu fazu zbog koje smo, kao opozicija, spremni da imamo kritične konfrontacije. Ovo što se desilo u Ohridu je veliki neuspeh", poručio je Hodžaj.