Hoti: Francuska i Holandija koče proces liberalizacije viza

Avdulah Hoti, prva sednica Vlade
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da uprkos činjenici da Evropska komisija godinama podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo, postoje zemlje poput Francuske ili Holandije koje koče ovaj proces, prenosi Reporteri.

Hoti je rekao da se radi sa dve zemlje na ministarskom nivou kako bi bili sigurni da su uslovi ilegalne imigracije i organizovanog kriminala ispunjeni i da će i dalje biti takvi.

On je za "Euronews Albanija“ govorio o detaljima sastanaka u Evropskom parlamentu, kao i o sporazumu između Vašingtona i Srbije i američkim investicijama na Kosovu.

Hoti je spomenuo sastanke sa predsednikom Evropskog parlamenta i sa parlamentarnim Odborom za spoljne poslove različitih zemalja koje su uglavnom zainteresovane za sastanak Kosovo i Srbija.

Upitan o stavu koji će zauzeti ukoliko DSK i ABK ne ostanu zajedno u vladi, Hoti je to ocenio kao hipotetičku situaciju za koju u ovom trenutku ne može da da odgovor.

"Provodim sve tačke sporazuma i nema razloga da bilo koja od stranaka napusti koaliciju“, rekao je Hoti.

Kosovski premijer se osvrnuo i na priznanje Kosova od strane Izraela, navodeći da je to veoma važno, ali da ne može da se meša u politike EU i SAD.

Kada je reč o prilici koja će se Srbiji pružiti da ima izlaz na Jadransko more, Hoti kaže da to pitanje nije sagledano na pravi način.

On predlaže da se to posmatra iz druge perspektive, rekavši da su u toku radovi na železničkoj pruzi Priština-Drač, ali da neće služiti samo za ova dva mesta.

Hoti nije konkretno govorio zašto su povučene tke koje su bile u najboljem interesu Kosova, izjavivši sa sigurnošću da će ovaj sporazum doneti samo dobro.

Upitan da li će ovaj sporazum biti zatvoren u septembru 2021. godine, kosovski premijer je ostao rezervisan u postavljanju rokova.