Hoti: Glavni cilj dijaloga da Srbija i pet zemalja EU priznaju Kosovo, o teritoriji se ne razgovara

hoti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je glavni cilj u dijalogu sa Beogradom da Srbija prizna Kosovo, a nakon toga integracija u evroatlanske strukture, prenosi Kljan Kosova.

Hoti je naveo da su ciljevi Kosova u dijalogu sa Srbijom: međusobno priznanje, članstvo u EU i UN, priznavanje Kosova od strane pet zemalja članica EU i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

U okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom “Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?”, Hoti je rekao da od postavljenih ciljeva Kosovo neće odustati.

Kosovski premijer je naveo da će transparentnost dijaloga biti na prvom mestu.

„ Naš pristup će biti da obezbedimo potpunu transparentnost tokom procesa, što je najvažnije od proglašenja nezavisnosti Kosova, konsolidacije kosovske državnosti “, rekao je on.

Hoti je rekao da se od 2011. godine vodi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da će se od sada voditi ka međusobnom priznavanju.

On je naveo da ne veruje u "zaveru stvorenu oko dijaloga".

"Razne zavere o dijalogu sa mapama i priče o razmeni teritorija za mene nisu istinite i samim tim nisu deo razgovora. Postavili smo svoja načela i imam mandat da pregovaram na osnovu Ustava koji mi daje jasna ovlasćenja da vodim ovaj proces. Takođe, presuda Ustavnog suda jasno govori o mojim ovlaščenjima, koje ja ne želim niti mogu preneti na bilo koga drugoga", rekao je Hoti.

On je naveo da u okviru dijaloga neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

"Naši ciljevi su uzajamno priznavanje. Svi međunarodni partneri sa kojima razgovaram potvrđuju da Kosovo mora sedeti za stolom zbog međusobnog priznavanja. Naši su ciljevi: uzajamno priznanje, priznavanje od strane pet zemalja koje su članice EU, članstvo u UN i ukidanje Rezolucije 1244. To se mora postići čim se potpiše sporazum. Sporazum mora otvoriti put  Kosovu da ide ka procesu evroatlantske integracije ", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima,  sporazum bi trebalo da se formuliše sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, penzije, katastarske zone, artefakti i mnogo drugih pitanja, rekao je Hoti.

Goranac
17. Jun 2020.
To su lepi snovi ali realnost je drugojačija
M
18. Jun 2020.
Samo to i znaju, da snevaju
Šone
17. Jun 2020.
To su lepi snovi ali realnost je drugojačija.
Nazmi Berisha
19. Jun 2020.
Andrat e Kosovës jan plotsue që ku ashtë shpall Pamvarsia,
Bokojoker
17. Jun 2020.
Naš princip je Ustav Republike Srbije međunarodno priznate države, članice UN
Omerbega
17. Jun 2020.
Ko koga treba priznati? Ko je bre ovaj...
kos_km
17. Jun 2020.
Znaš dobro ko,koga treba priznati,znam da je to vama bolno
Kosovo je SRBIJA.. Ti samo dalje sanjaj hoti
18. Jun 2020.
Hoti ti samo dalje mastaj. Kosovo je srbija
Tatic Mile
18. Jun 2020.
E moj Hoti izgleda da si se dobro preracunao. Tu okupiranu teritoriju moras vratiti svojoj Srbiji i drzati se ustava Srbije inace moras pakovati kofer i ici u Albaniju. Kosovo i Metohija su Srpsaka pokrajina i tako ostaje dok je god srpskog zivlja.
Marija
18. Jun 2020.
Tako je! Siptari u Albaniju, ili mogu da zive na srpskom Kosovu, ali samo da zive.
Pipi Dugacarapa
18. Jun 2020.
Sa teroristima i kriminalcima, trgovcima ljudima, dece, organa, oruzja i narkotika nema sta da se prica.
Nick
19. Jun 2020.
Pa hoti hoce ono sto je nemoguce ni pomisliti ono sto on masta .Hot gdje si se ti rodio u Albaniji ili u Srbiji ja garantujem da si rodnen u Srbiji.Samo za pojedince je izgleda bilo po odavno pa smo zaboravili I u kom veku zive a kamoli u kojoj je drzavi rodjen.