Hoti izviždan na okruglom stolu: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

hoti
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će na sledećem sastanku vlade biti odobren plan primene sporazuma postignutog u SAD, kao i da se oko slučaja Gazivode nepotrebno stvara buka. Pored toga, kosovski premijer je naglasio i da “nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima“, prenosi Koha.

"Na sledećem sastanku vlade odobrićemo plan u vezi sa sprovođenjem sporazuma postignutog u SAD. Slučaj Gazivode stvara nepotrebnu buku i koristi se politički. Da li mislite da bi se u Beloj kući potpisao sporazum kojim se krši suverenitet Kosova“, rekao je Hoti na okruglom stolu koji je organizovao civilni sektor.

Naglasio je da je Ustav Kosova putokaz za proces dijaloga od njegovog stupanja na dužnost.

"To je pristup sistematskim rešenjima problema, a ne kreativnim rešenjima. O teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati. Ovo nije bila tema ni na jednom okruglom stolu na kome sam učestvovao poslednja tri meseca“, rekao je Hoti.

Istakao je da „nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima“.

"Za ova dva pitanja imamo podršku međunarodnih partnera. Sporazum se mora završiti uzajamnim priznavanjem. Sporazum i proces treba da se završe normalizacijom odnosa dveju zemalja, što znači uzajamno priznavanje. Sporazum se mora završiti trajnim rešenjem problema", rekao je Hoti.

Osvrnuo se i na pitanje nestalih osoba.

"Ono što mi radimo u ovoj fazi je izrada elemenata konačnog sporazuma, jedan od tih elemenata je pitanje nestalih. Smatra se tehničkim dijalogom, nema tehničkog dijaloga, ne postižemo delimične dogovore. Godinama su postizani sporazumi koji nisu primenjivani i desilo se da nema bavljenja uzajamnim priznavanjem ", rekao je Hoti, dodajući da" saradnja između EU i SAD u procesu dijaloga nije bliska, ali je potpuna ".

Kako je napomenuo, iz sporazuma postignutog u SAD, koji uglavnom ima ekonomske elemente, Kosovo će imati koristi od oko milijardu američkih dolara investicija u razne projekte.

Pozvao je političke stranke da se okupe i jednoglasno razgovaraju o procesu dijaloga.

Inače, tokom diskusije o dijalogu, govor kosovskog premijera je bio prekidan zvižducima od strane aktivista Socijaldemokratske partije koji su upitalii Hotija zašto je dijalog sa Srbijom važniji od života ubijenih kosovskih žena - žrtva nasilja.

Mark
16. Septembar 2020.
Tako nikad ne prihvatamo to
Loni
16. Septembar 2020.
Treba jedna rezolutu ko otvori ovu temo sto zarvorio sud sa26 taqka treba da ide na zatvor u dyz 20 godina to nikad ili ako bude jos jedan rat nikad serbski sistem za 42000 serba da bude sistem a za 2 ipo milion albanci drugo nikad
Dragan Živković
16. Septembar 2020.
Albanci su za sebe izborili maksimalnu nezavisnost i sve slobode koje čak izlaze iz okvira svih međunarodnih pravnih normi i zalaze u nezakonistost a za Srbe ne daju ni 10% od onog što oni imaju. Mnogo fini neki ljudi a i dobar narod....mnogo vole druge pored sebe?!
Srboljub Srbic
16. Septembar 2020.
Zajednica Srpskih Opština mora da se sprovede kako je potpisana u Briselu sa Izvršnim ovlašćenjima i to je obaveza pred Medjunarodnom zajednicom,zbog ZSO Srbija je napravila puno usvpaka kao sto su gašenje srpskih institucija policije i formiranje kosovskog suda na severu,i svoje obaveze je davno Srbija ispunila!