Hoti: Jednokratna pomoć će budžet Kosova koštati 50 miliona evra, a neće rešiti problem

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da će odluka kosovske vlade o dodeli jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 evra za decu i penzionere budžet Kosova koštati preko 50 miiona evra, a da neće rešiti problem, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je istakao da je procenat porodičnog budžeta koji odlazi na prehrambene proizvode povećan sa 38 na skoro 60 odsto i da dodatak od 100 evra rešava problem porodica samo za jedan vikend.

„Juče smo videli odluku Vlade koja košta preko 50 miliona evra za budžet Kosova i ne rešava problem. Pre dve godine dali smo vam preporuke povodom inflacije da indeksirate penzije i socijalne šeme kako bismo bar zaštitili najosetljiviji deo društva, a sada se odluke u vladi donose koristeći kraj godišnjeg budžeta, koje rešavaju problem tih porodica samo za jedan vikend”, objašnjava Hoti.

Dodaje da kredibilni lokalni i međunarodni izveštaji pokazuju da je broj siromašnih porodica povećan za 10 odsto zbog visoke inflacije u poslednje dve godine.