Hoti: Kurti upao u zamku Srbije, smešni ultimatumi Kforu od strane Kosova

Avdulah Hoti
Izvor: Ekonomia Online

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da je nekoordinisano delovanje Vlade sa strateškim partnerima Kosova dovelo do situacije u kojoj se nalazi sever Kosova, a delovanje Beograda ima za cilj blokiranje dijaloga i postizanje konačnog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je rekao da su kosovske institucije ušle u zamku Srbije dodajući da je Kosovo trenutno u nepovoljnom položaju.

Hoti je takođe istakao da barikade nisu ozbiljno tretirane od strane Vlade koju vodi Aljbin Kurti.

„Nažalost, srpsku zajednicu na Kosovu Beograd koristi kao politički instrument za blokiranje procesa dijaloga i postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa. Čak ni akcije koje je preduzela Vlada Kosova nisu pomogle u tom pravcu jer istorijski gledano, mi smo uvek vodili dijalog sa našim međunarodnim partnerima i koordinirali naše akcije sa njima. Jasno je da su akcije koje su preduzete, iako ustavno i zakonski ispravne, izgleda da nisu usaglašene sa našim međunarodnim partnerima i praktično je Vlada Kosova na neki način upala u zamku koju je napravio Beograd, koristeći na žalost lokalne Srbe i porodice na severu zemlju i vršenje pritiska preko kriminalnih struktura”, rekao je Hoti.

Dodao je da u situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, ne možete davati ultimatum već to zahteva punu koordinaciju sa međunarodnim faktorom.

„Čak je i pozicija Kosova u vezi sa barikadama na severu za žaljenje. Koliko su nedelja te barikade, ne vide se konkretne i koordinisane akcije sa našim međunarodnim partnerima, ali su smešni ultimatumi koje daju Kforu. Ono što bi trebalo uraditi jeste da postoji puna koordinacija sa drugim partnerima koji garantuju bezbednost Kosova, kako bi se te barikade što pre uklonile”, rekao je Hoti.

Bivši premijer Kosova kaže da postupkom premijera Aljbina Kurtija, konačni sporazum sa obostranim priznanjem je skinut sa pregovaračkog stola.

”Politika Srbije prema Kosovu je ista već 20 godina, ali su akcije Kosova pažljivo dogovorene sa međunarodnim partnerima. Političar koji je odgovoran, koji je vizionar i koji predviđa posledice svojih postupaka, mimo svog mandata, te radnje ne preduzima. Nije bilo logike u nametanju registarskih oznaka automobila i sedmicu kasnije odlaganja odluke o implementaciji na neodređeno vreme. Zakazali su pa su onda izbore odjednom oodložili za april (2023)”, rekao je Hoti i dodao da je nedostatak koordinacije sa međunarodnim partnerima stavio Kosovo u defanzivu.

Dodao je da danas niko ne govori o međusobnom priznanju već da je zahtev međunarodnih partnera da se sačuva mir i da se oprezno deluje na terenu bez izazivanja bilo kakve reakcije.

"Naravno da moramo biti odlučni u svojim akcijama, ali pre svega poziv naših partnera vodi u tom pravcu. Situacija koja je pre svega odgovarala Srbiji, a ne Kosovu”, rekao je Hoti.