Hoti: Ne verujem da će doći do odlaganja odluke o prijemu Kosova u Savet Evrope

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Analitičar Afrim Hoti ne veruje da bi odlučivanje o prijemu Kosova u Savet Evrope, koje bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Komiteta ministara SE 16. maja, moglo da bude odloženo, već očekuje pozitivan ishod za Prištinu. Prema njegovoj oceni, članstvo u ovoj organizaciji potpuno je odvojen proces od obaveza koje za Kosovo i Srbiju proističu iz briselskog dijaloga.


Uverenje da će Kosovo postati član Saveta Evrope 16. maja, Hoti zasniva na preporuci koju je dala Parlamentarna skupština tokom zasedanju u aprilu, dodajući da mu se čini da su se sve evropske zemlje članice već odlučile za prijem Kosova u tu organizaciju.

"Kakve god izjave da dolaze, bilo iz Evrope, bilo od strane Kosova i Srbije, one nemaju uticaj jer je opšti utisak da je Kosovo u Savetu Evrope najbolji način za zaštitu ljudskih prava, uključujući i prava manjina. Kosovo će definitivno dobiti članstvo u Savetu Evrope", smatra Hoti.

Obaveze Kosova, kao i Srbije, koje proističu iz pregovaračkog procesa, ističe, ostaće na snazi i obe strane moraju da ih primene.

Što se tiče obaveze Prištine koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opšina, veruje da će biti ispunjena.

"To je obaveza za kosovske vlasti i samo je pitanje vremena kada će kosovske vlasti, paralelno sa srpskim vlastima, nastaviti da se kreću ka punoj normalizaciji odnosa dve zemlje", kaže Hoti.