Hoti: Priznanje od Srbije ili nema sporazuma, nije potrebno proširenje koalicije

Avdulah Hoti
Izvor: © Kosovo Online

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da očekuje da će se dijalog između Beograda i Prištine okončati uzajamnim priznanjem za nekoliko meseci, a cilj je da se to dogodi na proleće, prenosi Indeks Onlajn.

Hoti je rekao da će insistirati na dobijanju priznanja od Srbije, jer, kako je naveo, u suprotnom sporazuma neće biti.

"Ili će dijalog dovesti do sporazuma uz recipročno priznanje, ili neće biti ničega. Tokom poseta evropskim glavnim gradovima iznosio sam naše principe i sa njima ulazim u ovaj proces. Ovaj proces se završava recipročnim priznanjem. Za nekoliko meseci ćemo doći do te tačke i zaključujemo proces. Cilj je proleće, odnosno prvi meseci sledeće godine i nikako ne nastavljamo u drugom delu godine“, rekao je Hoti.

On je istakao i da će o mestu predsednika Kosova, u februarau ili ranije, razgovarati i sa predstavnicima opozicije, ali je naveo da to ne znači da će biti proširenja koalicije sa partijom Kadrija Veseljija.

"Nema diskusija o proširenju koalicije kao što se priča u medijima jer koalicija ima dovoljno glasova za normalno upravljanje. Kada budemo došli do pitanja predsednika, sešćemo i sa opozicionim partijama kako bi pronašli rešenje za mesto predsednika. Ako budemo mogli pronaći ćemo rešenje, ako ne zemlja ide na izbore“, rekao je on.

Hoti je istakao da ne vidi razlog ulaska DPK u koaliciju koja funkcioniše i ima dovoljan broj glasova.

"Ako se bude pojavila potreba za rešavanje pitanja predsednika pre februara, treba da sednemo i razgovaramo, sa svim opozicionim partijama. Treba da vidimo šta je u interesu države, a ne u interesu političkih partija. Ali ako se ne dogovorimo, moramo ići na izbore, prema ustavu“, rekao je Hoti.

Косовац
16. Oktobar 2020.
Само сањајте Србија никада неће признати ,Косово,*
Nostradamus
16. Oktobar 2020.
Pa sto ste toliko zapeli da vas Srbija prizna? Zar vi niste vec neka tako zvana drzava? Cirkus sa vama 😂
Ja
16. Oktobar 2020.
To neces nikad dobiti
Bokojoker
16. Oktobar 2020.
Priznajemo da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da će tako biti doveka