Hoti sa ministrima otputovao autobusom u Tiranu na zajedničku sednicu dve vlade

Hoti sa ministrima putuje za Albaniju
Izvor: Tweeter

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije biće održana danas u Tirani od 11 časova, a kosovska delegacije otputovala je na sednicu autobusom, a ne službenim automobilima, izveštava Ekonomija Onlajn.

Prema izvorima iz vladinog kabineta, to je odlučeno jer vlada ne želi da pravi nepotrebne troškove u ovom teškom vremenu po ekonomiju, koje je rezultat pandemije kovida-19.

Sednica dve vlade, šesta po redu, biće održana u Palati kongresa u Tirani u 11 sati.

Izvori navode da bi trebalo bi da bude potpisano 15 sporazuma.

Jedan od njih je vezan za kulturu, u okviru kog će oba ministarstva kulture sarađivati u oblasti izdavaštva. Trebalo bi da postignu dogovor o stvaranju zajedničke filmske produkcije, a biće potpisano i osnivanje zajedničke košarkaške lige.

"Dve vlade će se dogovoriti o formiranju koordinacionog tima koji će prikupljati sredstva za pomoć ’Preševskoj dolini’. Ministri spoljnih poslova obe zemlje potpisaće ovaj sporazum. Pored toga, postojaće i koordinacija u oblasti carina kako bi se olakšao ulazak i izlazak na granicama. Razgovaraće se o otvaranju kosovske carinske luke u Draču, ali ostaje da se vidi da li će se to dogoditi ili ne“, navode izvori.

Zajednički sastanak dve vlade Kosova i Albanije trebalo je da bude održan 25. septembra u Skadru, ali je u dogovoru dvojice premijera Avdulaha Hotija i Edija Rame odložen za nedelju dana i preseljen u Tiranu.

Kosovski premijer je zatražio da se ovaj sastanak odloži zbog zasedanja prošlog petka u skupštini na kome se očekivalo izglasavanje Zakona o ekonomskom oporavku.