Hoti: Uskladiti penzije, socijalnu pomoć, minimalac i zarade u javnom sektoru sa povećanjem cena

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti zatražio je usklađivanje penzija, socijalne pomoći, minimalne zarade i plata u javnom sektoru sa povećanjem plata.

Hoti je izneo nekoliko predloga za suočavanje sa energetskom i socijalnom krizom, navodeći da bi prvo trebalo preduzeti mere za utvrđivanje eventualnog gubitka od 90 miliona evra u Penzionom fondu.

“Posljednjih nekoliko nedelja pojavili su se izvještaji da je, zbog razvoja događaja na finansijskim tržištima, Penzioni fond izgubio je oko 90 miliona eura. Danas sam predložio da Komisija za budžet Skupštine Kosova pozove Fond da izvesti o akcijama koje preduzimaju kao odgovor na ova dešavanja", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Naglasio da su zbog poskupljenja energenata prihodi građana smanjeni za 150 do 200 eura i da su porodicima neophodna dodatna primanja.

"Zimsku energetsku krizu ostavljamo iza sebe, ali se kriza cenasvakim danom produbljuje. Opšta globalna neizvesnost čiji su uzrok sukobi u Ukrajini nameću potrebu za mnogo sveobuhvatnijim pristupom pomoći ljudima. Prema svim pokazateljima, ekonomske posljedice energetske krize i rast cijena robe široke potrošnje uvelike su pogoršale troškove života građana", kazao je Hoti.

Dodao je da bi prva i neposredna mera trebalo da bude uvećanje penzija i socijalne pomoći za stopu inflacije cena osnovnih životnih proizvoda.

Druga mera bila bi povećanje poljoprivrednih subvencija kako bi se omogućio kontinuitet poljoprivredne delatnosti, dok je treća mera neposredno povećanje minimalne zarade i plata u javnom sektoru u skladu sa inedeksom porasta troškova života.