Hoti: Vladin paket pomoći neće značiti građanima

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti kazao je da inflatorni paket koji je odredila Vlada Kosova neće pomoći građanima.

Hoti je na Fejsbuku istakao da bi inflatorni paket, koji obezbeđuje jednokratnu podršku porodicama, imao smisla tokom pandemije koronavirusa, kada je porodicama bila potrebna jednokratna podrška da se izbore sa padom prihoda tokom meseci potpune izolacije.

"Sada je jasno da će poskupljenje trajati nekoliko meseci. Najverovatnije će se posle nekog vremena cene stabilizovati na visokim nivoima. Dakle, pad kupovne moći prihoda domaćinstava nije privremen i stoga se ne može rešiti jednokratnim merama. Mere moraju biti sistematske i dugoročne. Stabilno rešenje, iako ne savršeno, ostaje iusklađivanje plata, penzija, socijalne pomoći i subvencija prema stopi inflacije. Samo tako bi se sačuvala kupovna moć dohotka. To je jedini način da se spreči produbljivanje siromaštva i pad kvaliteta života", naglasio je Hoti.

Bivši premijer je dodao da je usklađivanje plata izvodljivo u javnom sektoru i da ne bi opteretilo budžet Kosova.

"Ovo rešenje bi bilo lako izvodljivo u javnom sektoru. Štaviše, to ne bi previše opteretilo državni budžet, jer su poreski prihodi rasli proporcionalno porastu inflacije. U međuvremenu, za privatni sektor, minimalna zarada bi trebalo da bude povećana odlukom Vlade koja bi odražavala povećanje zarada najosetljivijih kategorija radnika koji imaju niske plate", poručio je Hoti.