Hotijeva vlada ostaje bez većine u parlamentu posle presude Arifiju

Skupstina Kosova 8
Izvor: Kosovo Online

Vladi Kosova na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem sada će nedostajati poslanik Etem Arifi koji će nakon odluke Apelacionog suda morati da ide u zatvor.

Hotijeva vlada će ostati bez jednog glasa, pa se Hoti, pored mnogih pitanja, mora suočiti i sa nedostatkom brojki, piše Gazeta Ekspres.

Jedna od najtežih tema s kojom se Hoti suočava je pitanje i dijaloga sa Srbijom. Ova tema je postala još osetljivija nakon podnošenja predloga optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Scenario koji kruži ovih dana, kako se navodi, je formiranje sveobuhvatne vlade.

Arbreša Lodža iz Grupe za pravne i političke studije istkala je da je trenutna vlada slaba u pogledu dijaloga sa Srbijom.

Lodža je naglasila da Tači ne može više da predvodi ovaj proces. Stranka za koju je objavljeno da će biti uključena u inkluzivnu vladu, Demokratska partija Kosova (DPK) je to negirala.

Prema rečima portparola ove stranke Avnija Bitićija, DPK još uvek nema poziv da bude uključen u ovu vladu.

Za razliku od ove stranke, Pokret Samoopredeljenje je odbio da komentariše na ovu temu.

Predsedništvo Kosova takođe se nije izjasnilo o ovom pitanju. Prištinska televizija T7 poslala je pitanja Kancelariji predsednika, ali nije dobila odgovore.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u svom govoru u ponedeljak rekao da će započeti sastanke sa stranačkim liderima o situaciji na Kosovu, podseća Gazeta Ekspres.