Hovenijer: Ako Vlada ne bude naš partner po pitanju uredbe, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva

Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer obratio se novinarima u Prištini, nakon što je sa ostalim ambasadorima akreditovanim u Prištini prisustvovao sastanku sa premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i ministrom finansija u Vladi Kosova Hekuranom Muratijem.

Hovenijer je rekao da je tema razgovara bila odluka koju je donela CBK.

"Nadamo se da ćemo videti odlaganje primene. Kao što sam naveo ranije u izjavi, zabrinuti smo da će primena ove uredbe, ukoliko nema nekigh prilagođavanja pogoditi manjinske zajednice, uključujući srpsku. To je razgovor koji smo imali, rekao bih da smo svi iz diplomatskog kora izrazili slične zabrinutosti. Nadamo se da ćemo videti odlaganje ove odluke dok se još ne poradi na tome kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile i realnost i zabrinutost manjinskih zajednica, kao i neka praktična pitanja, kako će pojedinci koji je primao novčanu pomoć u kešu iz pošte sada primati u načinu koji im odgovara. Smatramo da nema dovoljno javnih informacija koje ovo pojašnjavaju. Poštujemo i podržavamo i pozdravljamo primenu kosovskog Ustava i poštujemo i priznajemo ulogu centralne banke. Zapravo SAD igraju važnu ulogu pomažući i podržavajući ove institucije. Podržavamo napore da se izbegnu finansijski zločini, pranje novca i finansiranje terorizma, ali smo veoma zabrinuti zbog načina na koji je ova uredba primenjena", rekao je Hovenijer.

Na pitanje da li postoji neki znak od Vlade Kosova da će promeniti odluku i ukoliko neće da li Kosovu preti da se suoči sa nekim sankcijama SAD ili EU, Hovenijer kaže da će Vladi Kosova ostaviti da priča za sebe, a da se nadaju da će Vlada Kosova biti partner SAD u sprovođenju uredbe koja bi bila implementirana tako da zadovolji evropske standarde i nikoga ne ugrozi.

„U meri u kojoj je Vlada Kosova voljna da nam bude partner u prevazilaženju ovih zabrinutosti to će ojačati naše partnerstvo. U meri u kojoj vlada ne želi da bude naš partner na ovom veoma osetljivom pitanju, to ce imati uticaj na kvalitet naseg partnerstva“, naveo je ambasador SAD.

Odgovarajući na pitanja novinara, Hovenijer je kazao i da o ovoj temi nije razgovarao sa liderima opozicije na Kosovu.

Kosovski premijer Ajjbin Kurti danas je sazvao sastanak sa svim akreditovanim ambasadorima na Kosovu. Glavna tema razgovora je bila najnovija uredba CBK.